23 december 2016

10 manieren om een familieruzie op te lossen

Leestijd: 3 minuten

Je kan je familieklokje er op gelijk zetten: er komt tijdens het kerstdiner opeens een hoop (oud) zeer ter sprake (blame the alcohol). Kan natuurlijk gebeuren, maar sommige familie conflicten praat je niet zomaar uit. Iets met ego’s en woede. Deze 10 tips om een familieruzie op te lossen maken het een stuk makkelijker. Happy christmas!

1. Zand erover

Soms is een familie conflict uitpraten een illusie. Er is te veel gebeurd en gezegd. Dan kunnen jullie allebei beter de ruzie achter je laten. Get over it.

2. Agree to disagree

Geef duidelijk aan welke behoeftes jij hebt, maar bedenk ook of jij je kunt aanpassen aan die ander. Je kunt best een meningsverschil hebben én met elkaar omgaan. Als je maar begrijpt dat de behoeften van die ander kunnen verschillen. Dat hoort bij ’t leven.

3. Verdiep je een beetje in de ander

Je kunt een ruzie het snelst oplossen door oprecht belangstelling te tonen in de beweegredenen van je tegenstander. Grote kans dat je dezelfde vraag terug krijgt.

4. Verwacht niet te veel

Stel je verwachtingen bij. Veel familieruzies beginnen bij een verkeerde inschatting. Maak duidelijke afspraken en laat weten wat je van elkaar verwacht. Dat voorkomt ellende.

5. Neem het initiatief

Voorkom dat een klein akkefietje uitgroeit tot een huge conflict. Dus heb het lef om eerder aan de bel te trekken. Nederlanders kunnen nou eenmaal heel goed overdrijven. We love it.

6. Hou jezelf een beetje in ’t gareel

Schrap de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ in het heetst van de strijd. Het gaat dan al snel over hele andere dingen dan de oorspronkelijke ruzie. “Ja, maar jij vergeet altijd mijn verjaardag!” Dat soort dingen. Dat wil je niet.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

7. Luisteren hoort er ook bij

Laat elkaar uitpraten. Hoe moeilijk dat ook is. Het is heel annoying als je wordt onderbroken bij het beargumenteren van je mening. Geef het goeie voorbeeld en laat je tegenstander op z’n minst zijn zin afmaken.

8. Ontwijk elkaar niet

Deze is classic. Iedereen maakt zich hier schuldig aan. Negeer. Elkaar. Niet. Maar echt niet. Hoe lekker het soms ook voelt, je relatie met die ander wordt met de minuut minder waard.

9. Houd voet bij stuk

Weglopen is ook not done. Je maakt die ander nog bozer, waardoor de kans op een oplossing heel klein wordt. Blijf met elkaar praten.

10. Neem een wijntje

Doe allebei een beetje water bij de wijn. Een compromis sluiten is zo erg nog niet. Fijne side issue: je bent gauw klaar.

Extra: Zoek een mediator om de ruzie op te lossen

Kom je er echt niet uit? Zoek dan een mediator die gespecialiseerd is in familieruzies. Dan weet je zeker dat dingen uitgepraat worden en dat iedereen tevreden is met de uitkomst. Dan kun je daarna weer samen een wijntje drinken (zonder water).

Wil je met kerst de kalkoen delen met de hele familie, maar lukt het niet om de boel voor die tijd op te lossen? Laat de ruzie dan even voor wat het is, al is het maar om je moeder gerust te stellen. Dan komt het echte werk later. Happy Christmas!

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App