15 oktober 2019

Als mantelzorger heb je recht op deze vergoedingen

Leestijd: 3 minuten

Voor een ander zorgen doe je uit liefde. Je wilt iemand graag helpen. Stukje bij beetje wordt het een onderdeel van je leven, het hoort erbij. Je krijgt er geen geld voor, maar dat vind je ook niet nodig, want je doet het graag. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je hebt als mantelzorger wél recht op een vergoeding.

Vergoeding voor vervangende mantelzorg

Een vergoeding krijg je niet vanuit de basiszorgverzekering, daar is een aanvullende zorgverzekering voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor vervangende mantelzorg (respijtzorg), zodat jij er even tussenuit kan of omdat je ziek bent. Het recht op deze vergoeding kan verschillen per zorgverzekeraar, dus check het van tevoren goed.

Vergoeding voor een mantelzorgmakelaar

Sommige verzekeraars vergoeden de kosten voor het inschakelen van een mantelzorgmakelaar. Zo’n makelaar neemt de regeltaken van je over, zodat jij meer tijd overhoudt voor de daadwerkelijke zorg.

Cursussen

Speciale cursussen voor mantelzorgers worden door veel verzekeraars vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een cursus waarin je leert hoe je het beste voor een naaste kunt zorgen én dit kan combineren met een baan en sociale contacten.

Nog een laatste tip: vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt.

Hier vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Extra:

Aanvragen vergoedingen

Een vergoeding kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen sluit je dan een aanvullende zorgverzekering af. Check dit goed van tevoren bij je zorgverzekaar.

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App