15 december 2016

Bekende Nederlanders vertellen over hun ouders

Leestijd: 3 minuten

BN’ers hebben gelukkig ook gewoon moeders!

Je kent het wel. Je zet de TV aan en er zoeft een man in pak je huiskamer binnen. Ze steken van wal met praat over de staatsbegroting. Hebben ideeën als denker des vaderlands. Of vinden wat van de actualiteit.

Leuk allemaal, maar wij laten de politieke agenda even voor wat het is. Tijd om in te zoomen op waar die mannen eigenlijk vandaan komen! Wie zijn hun ouders? Wat vinden ze van hun familie? Welke lessen brengen ze ons?

Nederig als we zijn spraken we deze kerels natuurlijk niet zelf. Wel maakten we een analyse van wat er op het web te vinden is. Hier een kleine collectie speciaal voor jou!

 

Mark Rutte, onze premier

Wat onze premier van zijn vader leerde? ‘Je kijkt niet naar mensen op en je kijkt niet op mensen neer’. Mark’s vader leerde hem dat we allemaal gelijk zijn en elkaar daarom moeten respecteren. Maar ook moeders Rutte kroop natuurlijk in zijn bloed. Van haar nam hij optimisme over: hij heeft vooruit leren kijken, nooit terug. (bron: artikel van Trouw op Blendle, december 2016)

‘Je kijkt niet naar mensen op en je kijkt niet op mensen neer’.

Rene Gude, voormalig Denker des Vaderlands

“Soms is het leven een gedoetje.” Rene heeft strijd geleverd en dat bewonderen wij. Uiteindelijk hebben we onze Denker des Vaderlands moeten loslaten. Gelukkig blijven zijn wijze woorden overeind staan. Zo werd hem in een interview met de Volkskrant gevraagd welke les hij de ouders van Nederland zou willen nalaten. Zijn antwoord was:

‘Blijf in de buurt! Kinderen komen nooit gelegen, zelfs niet als ze in een sfeer van liefde, kusjes, bloemetjes en snoeperige wiegjes zijn verwekt; ook dan heb je als ouders geen idee waar je aan begonnen bent. Maar wat je ook doet, blijf in de buurt van je kinderen.’

De interviewer was scherp. Want andersom geldt die vraag natuurlijk ook. Wat vond hij dan van die kinderen zelf? Moeten die ook in de buurt van hun ouders blijven? “De meeste wijsheidsleren en religies geven wel zo’n soort ‘eert uw vader en uw moeder’-opdracht. Ik ben zelf geen voorstander van het ‘zo is de natuur nu eenmaal’-denken: het leuke is juist dat mensen geen dieren zijn. En het gezin is een cultuurfenomeen, een institutie.”

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

‘Dus wanneer je die ouderliefde niet voelt, zul je toch aan de slag moeten. Zet je maar over eventuele ergernissen heen. Je kunt liefde niet in contracten vangen, maar ruimdenkendheid en grootmoedigheid maken elke samenscholing van mensen gemakkelijker. Streef naar ruimdenkendheid. Daar kun je jezelf in trainen.’

Ofwel, werk aan de winkel! Zowel ouders als kinderen moeten ernaar streven ruimdenkend te zijn. Hun ergernissen opzij zetten. Zichzelf blijven trainen en er voor elkaar zijn! Hier lees je het hele interview terug. (bron: interview door de Volkskrant, december 2014)

Jan Terlouw, schrijver en oud-politicus

Tsja, wie kent het moedige verhaal van het trouwtje in de brievenbus intussen niet? Op De Wereld Draait Door gaf Jan een pleidooi over wat hem en Nederland beweegt. Hij pleit voor meer vertrouwen in elkaar. ‘Dat kan de samenleving nog zo veel mooier maken.’ Wij vroegen ons af welke rol families daar eigenlijk in hebben? En welke rol zijn familie voor hem heeft.

In een ander interview dat we vonden kwam een treffende anecdote tevoorschijn. Jan Terlouw zegt dat zijn ouders niet stonden te springen toen hij afstand nam tot het Christelijk geloof. “Mijn ouders vonden dat natuurlijk niet zo leuk, maar het heeft nooit verwijdering gegeven.”

“Alles was bespreekbaar. Vooral mijn vader, die een zware dominee was, was totaal niet benepen in zijn ziel. Je kon het overal met hem over hebben. Hij wist niks zeker. Ook mijn moeder was een diepgelovige vrouw, maar ook tussen mij en haar is er nooit verwijdering ontstaan.”

Dit is treffend. Binnen families helpt het niet alleen om goed naar elkaar te luisteren, maar elkaar ook ruimte te geven. Zo kun je jezelf opnieuw blijven ontdekken. Niet iedereen binnen een familie maakt dezelfde keuzes. Maar als je elkaar nieuwsgierig beluistert is dat helemaal geen probleem! (bron: interview door Historien.nl, januari 2012)

Elien Phernambucq Elien Phernambucq Interactie ontwerper Elien is interactie ontwerper en mede-oprichter van Fello. Ze schrijft over hoe de zorg beter kan, wat jij zelf kunt doen, en waarom je daar vandaag nog mee moet beginnen.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App