25 maart 2020

De belastingvoordelen op een rijtje

Leestijd: 3 minuten

Bepaalde zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Zorgkosten zijn kosten die je maakt doordat je ziek bent of een beperking hebt. Denk dan aan extra zorg die je particulier inhuurt of vervoers- of taxikosten naar therapie of ziekenhuis. Steunzolen, medicijnen op doktersvoorschrift of extra tandartskosten. Ook bepaalde woningaanpassingen of kosten voor een prothese die niet door ziektekostenverzekeraar worden vergoed, kunnen afgetrokken worden van de belasting.

Je kunt deze kosten het hele jaar door bijhouden en met je jaarlijkse belastingaangifte aftrekken van de belasting. Als de belastingdienst erom vraagt, moet je aan hen alle bonnetjes en betaalbewijzen kunnen laten zien. Bewaar die dus goed.

Mag je alle zorgkosten aftrekken?

Niet alle zorgkosten zijn af te trekken. De belastingdienst heeft hiervoor een drempel ingesteld. Er is een drempelinkomen voor alleenstaanden en een drempelinkomen voor mensen die fiscale partners zijn. Deze drempel wordt automatisch berekend in het online aangifteprogramma van de belastingdienst.

Reiskosten voor ziekenbezoek

Zorg je voor iemand die bij  je woont, die afhankelijk is van jouw zorg en langer dan een maand in het ziekenhuis of een verzorgingshuis woont? Als je meer dan 10 km reist om daar op bezoek te gaan, kun je die reiskosten aftrekken. Je mag 19 cent per kilometer aftrekken als je met de auto rijdt of de werkelijke kosten van het openbaar vervoer of taxi.

Hulp nodig?

Als je zelf geen belastingaangifte doet, dan kun je het beste de bonnetjes en een overzicht bewaren en het bespreken met je belastingadviseur rond de tijd van de belastingaangifte. Als je zelf belastingaangifte doet dan kun je deze website bekijken of terecht bij een ouderenorganisatie of vakbond. Daar zijn vaak experts die kunnen helpen.

Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wmo is er voor volwassenen die door een lichamelijke (licht), verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problemen worden belemmerd in hun dagelijks leven. Hierdoor is het moeilijk om activiteiten zelfstandig te kunnen doen en om allerlei problemen zelf te kunnen aanpakken. Als dit het geval is en er is ook geen hulp uit de omgeving dan kan er ondersteuning komen vanuit Wmo.

Het maatschappelijk doel van de Wmo is ‘meedoen’. De wet moet ervoor zorgen dat volwassenen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving.

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert Sylvia is een gecertificeerd mantelzorgmakelaar en helpt dagelijks mensen met al hun vragen over Wmo, pgb, thuiszorg en alle andere wetten en mogelijkheden die er zijn voor mantelzorgers.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App