3 augustus 2017

Beter slapen met deze 4 tips

Leestijd: 2 minuten

Van langdurige slechte nachtrust word je geen leuker mens, laten we eerlijk zijn. Goed slapen is van essentieel belang voor je lijf en geest. Je bent vrolijker, het is goed voor je energieniveau en concentratievermogen en je lichaam voelt zich gewaardeerd. Toch slapen heel veel mensen te weinig of onrustig. Met name demente ouderen kunnen flink spoken ’s nachts. Deze tips dragen bij aan een betere nachtrust.

Prikkels

Iemand met vergevorderde dementie kan geen stilstaande of geluidloze prikkels verwerken. Als het ergens helemaal stil is, gaat hij zelf prikkels creëren, zoals roepen, huilen of wandelen. Het kan helpen om een bewegend lichtje naast het bed te zetten of langzame projecties op het plafond te tonen.

Licht

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die lijden aan dementie veel baat hebben bij de blootstelling aan daglicht. Het oriëntatievermogen en het geheugen verbeterd met zo’n 5 procent en de verschijnselen van depressie nemen met 19 procent af. Maar voldoende daglicht pakt ook gunstig uit voor de biologische klok. Je gaat er stukken beter van slapen. Mensen die in een verzorgingstehuis wonen, worden over het algemeen te weinig blootgesteld aan daglicht. Dit kun je oplossen door elke dag samen een wandeling in de buitenlucht te maken of de stoel of tafel waar iemand vaak aan zit vlakbij het raam te zetten. Als extra ondersteuning kun je kiezen voor speciale daglichtlampen die het natuurlijk licht nabootsen.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Ballendeken

Een ballendeken is een met balletjes verzwaarde deken en werkt volgens hetzelfde principe als inbakeren. Het heeft een rustgevende werking en geeft een gevoel van geborgenheid. Lichamelijke en psychische onrust en stress verminderen, waardoor iemand makkelijker inslaapt.

Muziekkussen

Gepersonaliseerde muziek kan ervoor zorgen dat een dementerende ontspannen wordt en zichzelf en zijn identiteit terugvindt. Door het kalmerende effect kan muziek ook goed ingezet worden als slaapmiddel. Je kunt zachtjes de radio aanzetten of een cd afspelen, maar om te voorkomen dat andere bewoners de muziek ook horen, kun je een muziekkussen aanschaffen. De muziek is dan alleen hoorbaar voor de gebruiker die op het kussen ligt. Het kussen kan worden aangesloten op een stereo-installatie, cd-speler, televisie, telefoon of mp3-speler.

Slaap lekker!

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App