Topics

  • Alles
  • Tips voor mantelzorgers
  • Mantelzorgwetgeving, WLZ, PGB & WMO
  • Hulp bij depressie, eenzaamheid en dementie
  • Langer thuis wonen
  • Ervaringsverhalen
  • Fello

Desi is samen met haar partner mantelzorger voor hun 20 jarige dochter Sanne. Zij vertelt hun verhaal.

Desi werkt als uitvaartverzorger, is al 25 jaar samen met haar partner en samen hebben ze drie kinderen. Sinds 8 jaar zorgen ze samen voor hun dochter Sanne, die nu 20 jaar is. Wat begon met anorexia, ging later over in psychische problematiek en zware depressies.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

Sophie is samen met haar broer mantelzorger voor haar ouders.

Sophies vader heeft al langer Parkinson. De zorg daarvoor werd grotendeels opgevangen door haar moeder. Sophie en haar broer Maarten sprongen bij wanneer nodig was. In de zomer van 2021 kreeg haar moeder ineens een hartstilstand. Gelukkig liep het allemaal goed af, maar toen ze uit het ziekenhuis kwam had ze nog wel zorg nodig, die haar partner haar door de Parkinson niet kon geven.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

Fello de gedeelde agenda stopt 1 oktober 2022

Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten om volgend jaar te stoppen met de Fello-app. Voorlopig kunnen de huidige gebruikers Fello nog gebruiken. In deze blog leggen we alles aan je uit.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

Ik ben geen mantelzorger

“Ik moest met jullie bellen van mijn leidinggevende, maar ik ben geen mantelzorger.” Zo beginnen de gesprekken vaak die collega Caroline voert met mensen die contact opnemen met Fello.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

DELA collega Femke Smit is mantelzorger voor haar schoonzus en haar (inmiddels overleden) schoonvader. Zij deelt haar verhaal.

Femke (42 jaar) is getrouwd, moeder van 4 en zorgt voor haar schoonzus en -vader. “De gemeente bood geen oplossing, ik zat met de handen in het haar, hoe moet dit nu!” Femke werkt 22 uur als senior medewerker crematorium bij DELA. Naast de zorg voor haar gezin zorgde ze sinds het overlijden van haar schoonmoeder ook voor haar schoonzus en schoonvader. Zij is geholpen door Fello en deelt haar verhaal om andere mantelzorgende collega’s te laten zien welk effect mantelzorg heeft op iemand leven, dat het iedereen kan overkomen en dat er hulp is.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

Zaid (30 jaar) moest stoppen met werken omdat hij vanwege de zorg voor zijn vrouw te vaak met spoed werd weggeroepen

Zaid is getrouwd met Priscilla, samen hebben ze twee kinderen van 7 en 8 jaar. Priscilla is al 5 jaar ernstig ziek en wordt niet meer beter, en gaat snel achteruit. Zaid is compleet uitgeput door de complete zorg voor zijn vrouw, kinderen en het huishouden.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur

Afina (60 jaar) is moeder van 4 en zorgt voor haar dementerende moeder

Afina (60 jaar) is moeder van 4 en zorgt voor haar dementerende moeder. “Ik heb het gevoel dat ik er iedere dag moet zijn om alles in de gaten te houden. Hoeveel dingen gaan er mis als ik er niet ben?”

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur
MiessAgenda

Welkom gebruikers MiessAgenda

Na 6 jaar met hart en ziel aan Miessagenda te hebben gewerkt, stopt Annemarie Gerritsma ermee. Ze zocht en vond een waardig alternatief in Fello.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur
nieuwe service

Sylvia werd via Fello geholpen met het aanvragen van een Pgb

In de nieuwe service van Fello staan we mantelzorgers bij door hen te koppelen aan een zorgprofessional. Deze mantelzorgmakelaar duikt in jouw vraagstuk, geeft overzicht, wijst de weg en neemt ook daadwerkelijk taken uit handen. We spraken Sylvia Croque, die door makelaar Wilbert werd geholpen.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur
laat weten dat je mantelzorger bent

Dit is waarom je moet laten weten dat je mantelzorger bent

Als je voor een ander zorgt, voelt dat al snel als een tweede natuur. Het is normaal. Het hoort erbij. Je praat niet zo snel over de situatie. Toch is dat wél slim om te doen. Je kan namelijk veel ondersteuning krijgen als mantelzorger, maar dan moeten de overheid, organisaties en zorgverleners natuurlijk wel weten dat je voor iemand zorgt.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Een levenstestament: neem iemand voor de toekomst in vertrouwen

In een levenstestament of volmacht worden wensen vastgelegd voor als je niet meer in staat bent om zaken zelf te regelen. Wie wordt de beheerder van de bankrekening? Hoe wil je ermee omgaan als je zelf niet meer kunt beslissen om je woning te verkopen? Je kunt dan iemand aanwijzen om je belangen te behartigen in wie je het volste vertrouwen hebt. Zo worden de zaken volgens je eigen wensen geregeld.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert

Thuiszorg: een professional voor medische zorg

Soms ziet degene voor wie gezorgd wordt op tegen thuiszorg. Er is een beeld ontstaan dat er veel verschillende mensen over de vloer komen die je dan komen helpen met douchen. Dat is één van de dingen die een thuiszorgmedewerker kan doen inderdaad. Lees hier naar de wat er meer kan.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert

De belastingvoordelen op een rijtje

Bepaalde zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Zorgkosten zijn kosten die je maakt doordat je ziek bent of een beperking hebt. Hier lees je er meer over.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert

Zorgverzekeringswet, Wmo, Wlz of Jeugdzorg?

Er zijn veel verschillende instanties die het jou en degene voor wie je zorgt makkelijker kunnen maken. Maar waar kun je nou met welke vragen terecht? Als je weet onder welke wet je valt dan krijg je meteen meer duidelijkheid.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert
Automaatje

Van hot naar her dankzij ANWB AutoMaatje

Slecht ter been? Geen vervoer? Eenzaam? Dankzij ruim 65 vrijwilligers gaan veel mensen tóch de deur uit. De chauffeurs van ANWB AutoMaatje rijden van hot naar her. Ze brengen veel (vaak oudere) mensen naar een afspraak en halen hen ook weer op. Maurits Coltof (75) is zo’n chauffeur. “Ik breng op dinsdag, donderdag en vrijdag mensen van en naar een afspraak, vaak in en rondom Woerden.”

Sjoske Cornelissen Redacteur
fit in de winter

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

Ziek zijn is vervelend, daar zijn we het ongetwijfeld over eens. Soms ontkom je er niet aan, hoe hard je ook je best doet. Dé tip? Je weerstand verhogen en op peil houden, maar je kunt meer doen. Hoe en wat? Fello zocht het voor je uit.

Sjoske Cornelissen Redacteur
neem een robot

Hulp in huis nodig? Neem een robot!

Langer thuis blijven wonen wordt steeds makkelijker met de komst van robots, zoals robot Tessa. Fello dook in de robotwereld en vond een aantal hele slimme jongens.

Sjoske Cornelissen Redacteur
pgb

Het persoonsgebonden budget (pgb), hoe werkt dat?

Als je (een klein beetje) in de zorgwereld zit, kom je te pas en te onpas informatie tegen over het persoonsgebonden budget (pgb). Maar wat is een pgb? Waarschijnlijk weet je wel enigzins wat het is, maar de details zijn niet blijven hangen. Dat kan gebeuren. We nemen het je niet kwalijk. Sterker nog, Fello zet alle informatie voor je op een rij. Dan weet je voor eens en voor altijd wat een pgb is.

Sjoske Cornelissen Redacteur
compliment

Mantelzorgcompliment geven: zo werkt het

Het aantal mantelzorgers neemt jaarlijks toe. Niet zo gek, want we worden allemaal ouder. Met de toename van dit aantal wordt het mantelzorgcompliment steeds belangrijker. Fello zocht uit wanneer iemand recht heeft op zo’n compliment en hoe je het aanvraagt.

Sjoske Cornelissen Redacteur
mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning, wat is dat?

Zorg jij voor iemand en wil je dichter in de buurt van hem of haar wonen? Dan kun je altijd overwegen om een mantelzorgwoning vlakbij jouw huis te laten bouwen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Fello zocht én vond alle ins en outs over de mantelzorgwoning. Doe er je voordeel mee!

Sjoske Cornelissen Redacteur
thuiszorg

Thuiszorg: alle feiten op een rij

Het kan iedereen overkomen: door (tijdelijke) ziekte, een beperking of ouderdom lukt het niet meer om zelfstandig thuis te wonen. Mantelzorg biedt een uitkomst, maar soms is dat niet genoeg. Dan heb je een paar extra handjes nodig. Ondersteuning van een thuiszorgmedewerker kan dan helpen. Fello legt je uit wat thuiszorg is en hoe je het aanvraagt.

Sjoske Cornelissen Redacteur
signalen bij overbelasting

De symptomen van overbelasting bij mantelzorg

Zorg jij voor je moeder, broer, oma, buurman, kennis of vriendin? Dan ben je officieel een mantelzorger. De kans is groot dat je het liever niet zo noemt en dat hoeft ook niet, als je maar wél weet dat overbelasting op de loer ligt. Omdat Fello weet dat je liever niet overbelast raakt, hebben we de signalen van overbelasting bij mantelzorgers voor je op een rij gezet.

Sjoske Cornelissen Redacteur
Er zijn twee soorten zorgverlof: kort- en langdurig. Fello zocht uit wat zorgverlof precies inhoudt, hoe je het kunt opnemen en wanneer je er recht op hebt.

Zorgverlof aanvragen: dit is alles wat je moet weten

Wist je dat je wettelijk recht hebt op zorgverlof als je werkt én iemand ondersteunt die hulpbehoevend is? Het maakt niet uit voor wie je zorgt. Dat kan je broer, zus, (groot)ouder, (klein)kind of huisgenoot zijn. Fello dook in de wereld van zorgverlof en zocht uit hoe het werkt.

Sjoske Cornelissen Redacteur
De Wmo zorgt ervoor dat iedereen langer thuis kan blijven wonen. Fello zocht uit hoe de wet werkt en hoe je ondersteuning kunt aanvragen.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): zo werkt het

Het is de bedoeling jij en ik zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het liefst zelfstandig natuurlijk, maar dat is niet altijd een optie. Soms heb je gewoon een beetje hulp nodig. En laat daar nou nét een speciale wet voor zijn: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De uitvoering van de Wmo ligt in handen van de gemeenten. Fello zocht uit hoe de Wmo wet werkt.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Wil jij Fello helpen?

Wil jij ons helpen om Fello te kunnen blijven verbeteren? Er is daarom nu ook een donatie-knop . Iedereen kan een bedrag naar keuze doneren.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur
hoe zeg je vaker nee

Leren ‘nee’ zeggen doe je zo

Hoor jij jezelf ook regelmatig ‘ja’ zeggen terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Eén ding is zeker: je bent niet de enige. Iets voor een ander doen vind je belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat je soms vergeet dat tijd voor jezelf geen overbodige luxe is. Sterker nog: het is van levensbelang. Maar waarom zeg je dan zo graag ‘ja’ en hoe zorg je ervoor dat je vaker ‘nee’ zegt?

Sjoske Cornelissen Redacteur
Karin Kanters, mantelzorgmakelaar

Wat is en doet een mantelzorgmakelaar? – Karin Kanters vertelt

‘Hoe mantelzorg je leven overneemt’, ‘Mantelzorgers staan steeds meer onder druk’, Zonder ondersteuning gaat het mis met mantelzorgers in de stad’: bijna dagelijks verschijnen artikelen over overbelaste mantelzorgers. Dat is niet zo gek, want we worden allemaal ouder en wonen langer thuis. Het gevolg: meer behoefte aan mantelzorg. Gelukkig schieten mantelzorgmakelaars zoals Karin Kanters te hulp. “Ik ontlast mantelzorgers in de regeltaken.”

Sjoske Cornelissen Redacteur
als mantelzorger heb je recht op deze vergoedingen

Als mantelzorger heb je recht op deze vergoedingen

Voor een ander zorgen doe je uit liefde. Je wilt iemand graag helpen. Stukje bij beetje wordt het een onderdeel van je leven, het hoort erbij. Je krijgt er geen geld voor, maar dat vind je ook niet nodig, want je doet het graag. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je hebt als mantelzorger wél recht op een vergoeding.

Sjoske Cornelissen Redacteur

In gesprek met gebruiker Riet (68)

Als je ‘mantelzorg’ intypt in de Google-zoekbalk vind je talloze artikelen over dit onderwerp. Van wettelijke regels tot aan tips om overbelasting te voorkomen. Maar wie zijn eigenlijk de mantelzorgers en wat is hun verhaal? Fello sprak met app-gebruiker Riet Hillebregt (68).

Sjoske Cornelissen Redacteur
dag van de mantelzorg

Wat kun je doen op de Dag van de Mantelzorg?

Of je nou wekelijks boodschappen doet voor een ander of dagelijkse zorg levert: iedereen die voor een ander zorgt is officieel een mantelzorger, maar zo voelt het vaak niet. Je zorgt voor een ander uit liefde en mantelzorg klinkt al gauw als iets dat moet en veel tijd in beslag neemt. Mantelzorger of niet: de zorg voor een ander mag gewaardeerd worden, vooral op de tiende van de elfde: de Dag van de Mantelzorg.

Sjoske Cornelissen Redacteur
Wanneer ben je mantelzorger

Wanneer ben je mantelzorger?

Stel, je moeder, beste vriend(in), oom, broer, nichtje of goede kennis is ziek en heeft hulp nodig. De kans is groot dat jij aanbiedt om bij te springen. Af en toe een boodschap doen of met een doekje door het huis, dat stelt toch niet zoveel voor? Bovendien doe je het graag voor een ander. Maar wanneer ben je dan een mantelzorger? En wat is het verschil met vrijwilligerswerk?

Sjoske Cornelissen Redacteur
respijtzorg bij vakantie

Als mantelzorger op vakantie? Gebruik respijtzorg!

Ieder mens moet af en toe even weg. Ertussenuit. Een paar dagen op een camping in de buurt of drie weken naar een zonnig oord een paar duizend kilometer verderop. Wie op vakantie gaat, komt tot rust. Je moet niks en mag alles. Maar voor een mantelzorger is ‘lekker even weg’ vaak een hele opgave, want hoe doe je dat met de zorg voor een ander?

Sjoske Cornelissen Redacteur
Hoe kun je je eigen bijdrage bij Wlz en Wmo beperken?

Hoe kun je je eigen bijdrage bij Wlz en Wmo verlagen?

Wanneer je lang voor iemand zorgt, krijg je in veel gevallen te maken met de Wet langdurige zorg (Wlz). Zo zal er een er een eigen bijdrage moeten worden betaald voor de (Wlz) of een eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen en vermogen van de persoon die de zorg nodig heeft.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur
Hoe werkt WLZ

Wet langdurige zorg (Wlz): hoe zit het ook alweer?

Het zorglandschap staat bol van de regels, aanvullingen en uitzonderingen. Om het nog makkelijker te maken, veranderen die regels ieder jaar. Maar één ding is zeker: als je voor iemand zorgt, krijg je in veel gevallen te maken met de Wet langdurige zorg (Wlz). Wat kun je van die wet verwachten en hoe ziet hij er anno 2019 uit?

Sjoske Cornelissen Redacteur

Maak met een mantelzorgmakelaar korte metten met de zorgjungle

De zorg kun je tegenwoordig het beste vergelijken met een jungle. Het is een onoverzichtelijke brij van regelingen en uitzonderingen die in elke gemeente nét weer even anders zijn. Handig is anders. Tegelijkertijd is diezelfde gemeente ook je beste vriend als je voor iemand zorgt. Hoe voorkom je dat je een heleboel tijd kwijt bent aan het uitpluizen van die ‘zorgjungle’?

Sjoske Cornelissen Redacteur

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 3: Hulp in huis

Vorige week interviewde ik een van mijn collega's Ingrid van Loon. Afgelopen zomer heeft zij 5 families gevolgd die te maken hadden met mantelzorg.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert
zorgen voor dementerende ouderen

Zorgen voor dementerende ouderen? Zo raak je niet overbelast!

Ken jij het verhaal van die overbelaste man? Hij combineerde fulltime werken met de zorg voor zijn dementerende moeder, tot het hem te veel werd. De kans is groot dat je nu een belletje hoort rinkelen, want een situatie zoals deze komt veel te vaak voor. Hartstikke onnodig, want je kunt overbelasting heel goed voorkomen.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 3: Moderne domotica, robotdieren

Robots in de zorg. Over het algemeen staan mensen er nog wat huiverig tegenover. Er zijn de laatste tijd heel veel wetenschappelijke experimenten uitgevoerd met dieren en robobotdieren.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 2: makkelijke domotica

Stap 1 in zo lang mogelijk thuiswonen was: bouw een netwerk op. Je kunt dan de zorg voor iemand delen. The next step is hulp van domotica. Ik focus in dit blog op kleine, betaalbare hulpmiddelen om het voor jou en degene voor wie je zorgt makkelijker te maken.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert
overzicht creëren bij mantelzorg

Zo creëer je voor iedereen overzicht

Iemand helpen is dankbaar werk. Daar zijn we het zonder twijfel over eens. Maar als je samen met anderen verantwoordelijk voor iemand bent, schort het nog wel eens aan overzicht. Wie doet wat? Wie is wanneer op bezoek? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en jezelf voorbij loopt. Deze tips zorgen ervoor dat de boel voor iedereen een beetje duidelijk blijft.

Sjoske Cornelissen Redacteur
overbelasting mantelzorger voorkomen

4 tips om overbelasting als mantelzorger te voorkomen

Als iemand veel hulp nodig heeft, vergeet je soms jezelf. Dat is niet erg, het kan de beste overkomen. Het is alleen niet de bedoeling dat jij tegen je grenzen aanloopt (of eroverheen), omdat de zorg voor een ander op nummer één staat. Daar heeft helemaal niemand iets aan. Gelukkig kun je voorkomen dat je overbelast raakt, mits je een aantal dingen goed in de gaten houdt.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 1: de kracht van een netwerk

Het is voor veel mensen lastig om hulp te vragen. Toch helpt het om als mantelzorger en als zorgvrager mensen te verzamelen op wie je kunt bouwen.

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert
Fello maakt reuzensprong voor mantelzorg

Als onderdeel van DELA maakt Fello een reuzensprong

We hebben goed nieuws. Op 1 maart is Fello onderdeel van de grote coöperatie DELA. Dat is vooral geweldig voor alle mantelzorgers in Nederland die Fello gebruiken. We kunnen nu nieuwe stappen maken met de groei en verdere ontwikkeling van de app. In deze blog vertellen we waarom en hoe de verkoop tot stand is gekomen.

Niels Meijssen Niels Meijssen Co-founder
familie

Op een andere manier kijken naar familie

Heb jij weleens nagedacht over jouw familiesysteem? Schrijfster Els van Steijn gebruikt daarvoor de metafoor van een fontein.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Eenzaamheid onder de loep

Een recept tegen eenzaamheid (fragment uit het boek 'Klein geluk voor de mantelzorger').

Maria Grijpma Auteur 'Klein Geluk voor de mantelzorger'
mantelzorg en werk combineren

Mantelzorg en werk combineren; hoe doe je dat?

Grote kans dat je als mantelzorger ‘gewoon’ een 40-urige werkweek draait. Er zijn voordelen van het informeren van je baas over jouw mantelzorgtaken.

Sjoske Cornelissen Redacteur
oververhitting voorkomen bij ouderen

Zo voorkom je oververhitting bij ouderen

Ouderen hebben minder dorst en zweten weinig, waardoor de warmte gevaarlijk kan zijn. Hoe voorkom je dat iemand uitdroogt of oververhit raakt?

Sjoske Cornelissen Redacteur
zorgeloos op vakantie als senior

Aangepaste vakantie: zorgeloos op reis

Je knapt op van een welverdiende vakantie. Maar voor veel mensen brengt het juist veel gedoe met zich mee. Lees de tips in onze vakantie blog.

Sjoske Cornelissen Redacteur
beter slapen tips

Beter slapen met deze 4 tips

Veel mensen slapen te weinig of onrustig. Met name demente ouderen kunnen flink spoken ’s nachts. Deze tips dragen bij aan een betere nachtrust.

Sjoske Cornelissen Redacteur
vormen dementie

Wat zijn de meest voorkomende vormen van dementie?

Sjoske Cornelissen Redacteur
depressie en eenzaamheid bij ouderen

Hoe ga je om met depressie bij ouderen

Sjoske Cornelissen Redacteur
herkennen dementie

Beginnende dementie: hoe herken je dat?

Sjoske Cornelissen Redacteur
internet als vriend mantelzorger

Internet is je beste vriend: 5x online hulp

Samenwerken met je familieleden is fijn en belangrijk, maar je kunt ook extra online hulp inschakelen.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Goed slapen is van essentieel belang

Een recept om goed te kunnen slapen (fragment uit het boek Klein geluk voor de mantelzorger)

Maria Grijpma Auteur 'Klein Geluk voor de mantelzorger'
muziek en dementie

Hoe kan muziek helpen in de communicatie bij mensen met dementie?

Veel van onze herinneringen zijn gekoppeld aan muziek. Maar hoe werkt dat voor mensen met dementie. We vroegen het aan Manon Bruinsma.

Sjoske Cornelissen Redacteur
mantelzorg

Laten we het even hebben over de ‘man’ in mantelzorg

Mantelzorg komt namelijk wel erg vaak op het bordje van de vrouw terecht.

Jessica Numann Jessica Numann Editor
Fello als hulp bij timemanagement

7 tips voor timemanagement

Dat mantelzorgen tijd in beslag neemt weten we nu wel. Daar is helaas niks aan te doen. Het hoort erbij. Maar dat wil niet zeggen dat het een tikkeltje efficiënter kan. Timemanagement noemen we dat.

Sjoske Cornelissen Redacteur
ode aan mantelzorger

Een ode aan de mantelzorger

Sjoske Cornelissen Redacteur
met lachen leven mantelzorgers verbeteren

Kunnen we door meer te lachen het leven van mantelzorgers verbeteren?

We spraken met lachcoach Miranda Middag over waarom lachen goed is voor zowel geest als lichaam.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
ouderen met dementie

Zo kun je iemand met dementie het beste geruststellen

Fello vroeg ouderenpsycholoog en specialist dementiezorg Frans Hoogeveen hoe het eigenlijk werkt in onze hersenen als we ouder worden en hoe je iemand met dementie het beste gerust kunt stellen.

Sjoske Cornelissen Redacteur
een huisdier tegen eenzaamheid

Zo voorkom je dat iemand zich eenzaam voelt

Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die helpen om een gebrek aan sociaal contact te voorkomen.

Sjoske Cornelissen Redacteur
langer thuiswonen in de toekomst

Waarom langer thuis wonen in de toekomst stukken makkelijker wordt

Zo onrealistisch is het niet dat we over een paar jaar over al deze gadgets beschikken.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
kangoeroewoning

De voor- en nadelen van de Kangoeroewoning

De overheid stimuleert nieuwe woonvormen om professionele zorg te vervangen door mantelzorg. Het klinkt misschien prachtig, maar er zitten haken en ogen aan.

opa 'n oma Opa 'n Oma Gastblog
Maak je brein positief!

Zo maak je jouw brein positiever

Met deze tips herprogrammeer je jouw brein en sta je na drie weken stukken positiever in het leven.

Sjoske Cornelissen Redacteur
Verhuizen van familielid

Een familielid verhuizen doe je zo

We geven een aantal tips om de verhuizing van een familielid zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Sjoske Cornelissen Redacteur
Valentijns ode aan mantelzorger ome Sjef

Een ode aan mantelzorger ome Sjef

Deze Valentijnsdag staat niet in het teken van mijn vriendin, maar mijn oom Sjef Zeebregts die al jaren dagelijks voor mijn tante met MS zorgt.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
Ontwikkel jezelf als mantelzorger

Zo ontwikkel je jezelf als mantelzorger in de wachtruimte!

Als mantelzorger werk je jezelf niet alleen maar in het zweet, een groot deel van je tijd gaat op aan wachten.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
tips voor uitjes met een roelstoel

Deze uitjes zijn uitermate geschikt voor een familielid in een rolstoel

In Apenheul blijft het wel oppassen dat de loslopende primaten niet de bril van tante Corrie afpakken.

Sjoske Cornelissen Redacteur
mantelzorg voor zus

Waarom ik er tegenop zie mijn zusje in de toekomst te verschonen

Ik vroeg aan de verzorger van mijn verstandelijk beperkte zusje hoe ik moet omgaan met het wassen en verschonen van haar.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
mantelzorg eerst goed voor jezelf, dan pas kan je goed zorgen voor een ander

“Zorg eerst goed voor jezelf, dan kan je pas voor een ander zorgen”

We hadden een gesprek met directeur en psycholoog Dennis Karakoç van Stichting Stresscentrum.

Fello redacteur Jade Smith Jade Smith Redacteur
deel je de zorg voor een familielid

Sharing is caring: 5 manieren om zorg voor een familielid te verdelen

Deze vijf tips maken het een stuk makkelijker om de zorg te verdelen.

Sjoske Cornelissen Redacteur
zorg kwetsbare familieleden

Welke lessen over de zorg van kwetsbare familieleden kunnen we trekken uit de filmgeschiedenis

Wat we kunnen leren van onder meer Amour (foto), Rear Window, Goodbye Lenin en Amarcord.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
Contact onderhouden familie agenda

Contact onderhouden met je familie: hoe doe je dat?

Met deze simpele tips en tricks wordt het onderhouden van familiecontacten een eitje.

Sjoske Cornelissen Redacteur
uitje met zus met verstandelijke beperking

Waarom het hebben van een broer of zus met een verstandelijke beperking zo zijn voordelen heeft

Na deze zeven redenen begrijp je dat het fijn opgroeien is onder deze condities.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
De lengte van liefde screenshot

De docu ‘De Lengte van Liefde’ is een ode aan de liefde van een moeder

“We zullen het hier gewoon mee moeten doen en het beste ervan maken. Gewoon lekker gaan genieten van de kleine dingetjes.”

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor
wat voor type mantelzorger ben jij?

Wat voor type mantelzorger ben jij?

Top teams kennen verschillende karakters. Ieder zo z’n eigen kracht! Welk type mantelzorger ben jij? De aanpakker, optimist, denker of verbinder?

Niels Meijssen Niels Meijssen Co-founder
familielid langer thuis blijven wonen

Met deze tips kan jouw familielid langer thuis wonen

Misschien duurt het nog even voordat je zelf in zo’n situatie komt, anderzijds kan het binnenkort wel ter sprake komen bij je vader of moeder. Het liefst schuif je zulke beslissingen zo ver mogelijk voor je uit. Toch kunnen deze tips je de nodige rust opleveren.

Sjoske Cornelissen Redacteur
hoe voornemens volhouden

Zo houd je een goed voornemen wél vol

Bijt je nagels, drink je te veel koffie of spreek je je familie te weinig? Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. En met een nieuw jaar voor de deur begint het vast al te kriebelen.

Sjoske Cornelissen Redacteur
stoppen met mantelzorg

Zullen we gewoon kappen met het woord ‘mantelzorg’?

We willen allemaal een nieuwe wereld, waarin we gezellig thuis oud kunnen worden. Maar ‘mantelzorgers’, de aangewezen onzichtbare vertegenwoordigers van deze nieuwe wereld, staan er tamelijk alleen voor.

Elien Phernambucq Elien Phernambucq Interactie ontwerper

Het start-up verhaal van Fello

Het klassieke beeld van een start-up in z’n beginjaren klopt wat Fello betreft bijna helemaal. Alleen het zolderkamertje maakt plaats voor studentenkeuken.

Sjoske Cornelissen Redacteur

Fello manifest

Elke dag opnieuw staan ze klaar voor een familielid. De miljoenen mooie mensen in ons land die we mantelzorgers noemen.

Esmee van Tilburg Marketing communicatie adviseur