16 januari 2017

Waarom het hebben van een broer of zus met een verstandelijke beperking zo zijn voordelen heeft

Leestijd: 5 minuten

Toen ik 2 was kreeg ik een zus met een verstandelijke beperking. Ze is inmiddels 28, maar heeft het geestelijk niveau van een kind van een paar maanden oud. Zo kan ze niet praten en ze is ook nog eens lichtelijk autistisch. Het zou kunnen dat je het met de volgende stelling niet eens bent, maar ik ben zeer overtuigd van mijn gelijk: Van alle broers en zussen die ooit op planeet aarde hebben rondgelopen, heb ik het liefste, beste en coolste zusje.

Er zaten ook een paar kleine nadelen aan. Toen ik jong was gingen we nooit ver op vakantie omdat mijn moeder snel bij haar logeeradres wilde kunnen zijn. Toch vond ik het grootste nadeel dat er nooit goed vergelijkingsmateriaal was als ik me weer eens had misdragen. Ik kon moeilijk naar mijn zusje wijzen dat haar gedrag veel ernstiger was.

Toch zitten er – naast haar awesomeness – vooral voordelen aan het hebben van een zusje met een verstandelijke beperking. Na deze zeven redenen zul je begrijpen dat het allemaal niet zo moeilijk voor me was om op te groeien. Komt-ie.

1. Je ouders letten soms niet zo op

Als je opgroeit met een broer of zus met een verstandelijke beperking krijg je vaak te horen: “Heb je wel genoeg aandacht gekregen van je ouders”. Ik kan je vertellen dat een van de geweldige dingen van het hebben van een zusje met een verstandelijke beperking is dat ze een geweldige bliksemafleider is om jezelf aan de aandacht van het ouderlijk gezag te onttrekken. Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Als mijn ouders mijn zusje in bad deden was dat een geweldig moment om een VHS van Childsplay IV in te starten die ik anders never- nooit zou mogen bekijken.

2. Je bent dictator over de TV

Okay, dit is een beetje cru. Mijn zusje weet niet hoe ze een afstandsbediening moet gebruiken, wat erop neerkomt dat je een absolute heerschappij hebt over de tv.

3. Er is eeuwige vrede in huis

Nu ik ouder ben moet ik zeggen dat ik soms een tikkeltje jaloers kijk naar vrienden met een broer of zus met wie ze over de grote vragen des levens kunnen discussiëren. Echter de realiteit is dat we in Noord-Europa leven. Dat betekent dat we prima familiebanden hebben, maar het is nou ook weer niet zo dat de meeste families elkaar dagelijks opzoeken. Als je jong bent daarentegen, woon je samen onder één dak bij paps en mams. Je ziet je familie in die periode van je leven dus de godganse dag. Het is daarom veel belangrijker om op dat moment een warme band met je zusje te hebben. Mijn vriendjes lagen toen echter altijd in de clinch met hun broer of zus. Als ik terugkeerde naar huis ging ik naast mijn zus op de bank zitten en gaf ik haar een vette knuffel – wij hebben nog nooit ruzie gehad.

4. Je voelt je VIP in elk pretpark

Weet je nog die dag dat je naar de Efteling ging in het hoogseizoen? Om 9:00u stond je met je ouders in Kaatsheuvel te wachten voor de ingang. Dat was niet de laatste keer dat je die dag stond te wachten: als je op zo’n dag zeven attracties kan aandoen doe je het heel goed. Voor vijf minuten fun in de Fata Morgana staat de gewone sterveling doorgaans twee uur in de rij te slalommen. Herinner je nog die keer dat je eindelijk in de vondel mocht stappen van een darkride, maar de steward van het park naar je toekwam om te zeggen dat er een andere groep voor mocht? Als je rood aanliep van woede was ik waarschijnlijk dat ventje dat met een grote grijns op zijn hoofd op jouw stoel ging zitten. Ik mocht namelijk altijd mee als ‘begeleider’ van mijn zusje via de gehandicapten ingang. Wachttijd: maximaal vijf minuten!

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

5. Elk uitje kreeg een upgrade

Mijn zusje is toch wat minder mobiel dan het gemiddelde kind. Daarom waren we misschien iets minder in staat om op de bonnefooi zomaar naar het strand te gaan of een zwembad op te zoeken. Maarrrrr: Als mijn zusje eens in de zoveel tijd in het weekend ergens ging logeren, was alles gericht op het hebben van quality time. Wat eigenlijk betekende dat alles er op gericht was om mij een zo goed mogelijke tijd te bezorgen. Geen zwembad, maar zwemparadijs. Geen speeltuin, maar pretpark.

6. Mijn garderobe was altijd ultiem up-to-date

Als tiener is merkkleding van absoluut levensbelang wil je kudos vergaren op het schoolplein. Die Nike-Air Max gympen of Timberland-schoenen, onder die Von Dutch- of Hugo Boss-trui maakten het verschil op welke tree van de sociale ladder je bij de lockers kon groeperen. Als je twee kinderen hebt die allebei merkkleding willen, heb je als ouder uit de gegoede middenklasse doorgaans een probleem. Want tja: als de een iets heeft, wil de ander het ook. Ik had het geluk om een zus te hebben met een verstandelijke beperking: die interesseerde het geen snars welk labeltje er in haar outfit hing. Daardoor kon ik mijn moeder waarschijnlijk wat makkelijker over de streep trekken in de Kalverstraat om niet die gewone Nike Air’s te kopen maar deze te upgraden naar Max.

7. Voor iemand zorgen geeft een goed gevoel

Het geven van mantelzorg heeft meerdere positieve kanten. Volgens Mantelzorg. Een overzicht van de steun van en aan mantelzorgers in 2007 kan mantelzorg “een positief effect hebben op de ervaren gezondheid en kan het zelfs gevoelens van geluk opleveren.” En volgens het onderzoek Positive and negative evaluation of caregiving among three different types of informal care relationships komen “positieve ervaringen vooral voor bij degenen die niet al te intensief mantelzorg verlenen.” Ik denk dat ik mijn gezonde en gelukkige jeugd vooral te danken heb aan dat rondje dat ik met mijn zusje wandelde en de rammelaar die van tijd tot tijd in haar handen drukte. Thanks Maudje!

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App