24 maart 2017

De straat op: wanneer was jij voor het laatst bij je opa of oma?

Leestijd: 4 minuten

Hoezo ‘mantelzorgen’? Voor mij was het altijd gewoon gezellig hangen met oma. Alleen: de laatste keer dat ik bij mijn eigen oma was, is wel al meer dan 10 jaar geleden.

Mijn oma was oprecht een tof mens. Ontzettend wereldwijs, grappig en met zo’n hele grote zwarte bril. We aten minimaal 1 keer per week bij elkaar, niemand ging ooit alleen naar het ziekenhuis. We gingen zelfs nog altijd met zijn allen op vakantie. Ik was eigenlijk best benieuwd of meer mensen er zo over dachten, dus ben ik de straat op gegaan. Om te ontdekken of op bezoek gaan bij opa en oma als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien? Of dat deze zogeheten ‘millennials’ het daadwerkelijk ervaren als een moetje in de familie agenda?

 

Geert

Wanneer ben je voor het laatst bij je opa en oma geweest?
Ik heb alleen nog een oma. Ik ga een keer per maand, vooral om haar gezelschap te houden.

Zou je graag vaker gaan?
Ja zeker, ik heb alleen geen auto. Mijn broer, zus en ouders gaan veel vaker. Ze woont alleen te ver weg om er makkelijk te komen. Het is mijn pittige oma die altijd een belangrijk deel van de familie is geweest. Het is dus ook nog steeds altijd ontzettend gezellig om langs te gaan.

Gaat de familie eigenlijk alleen langs om haar gezelschap te houden?
Nee zeker niet! Mijn ouders, broer en zus hebben een rotatieschema om haar beddengoed te wassen ook al zit ze in een verzorgingshuis. Dat vindt ze prettiger.

Sara

Wanneer ben je voor het laatst bij je opa en oma geweest?
Een maand geleden ongeveer. We gaan een keer in de zoveel tijd met de hele familie eten. Dat is altijd wel heel gezellig.

Zie je je grootouders vaak?
Nee, eigenlijk alleen als we met de hele familie samenkomen. Mijn ouders gaan wel vaker.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

 

Diederick

En, wanneer ben jij voor het laatst bij je grootouders geweest?
Vorige maand zijn mijn vriendin en ik bij mijn oma geweest. Ze woont in het Gooi, dus dat is ook nog eens goed te bereiken met het OV. Mijn moeder gaat een keer per week langs en helpt haar ook met boodschappen of andere klusjes.

Ja? Heeft ze veel hulp nodig?
Steeds meer. Ze is 88 en rijdt geen auto meer, durft ook niet meer te koken en ze woont nog op zichzelf. Ze heeft hulp met boodschappen doen, maar eet dus eigenlijk alleen magnetron maaltijden. We hebben expres ook wat meer gekookt en meegenomen voor haar toen we op bezoek gingen. Dan eet ze tenminste ook nog normaal. Mijn broer neemt ook maaltijden voor haar mee als hij op bezoek gaat.


Anna

Dus, grootouders. Heb je ze nog en ga je vaak op bezoek?

Ja! Ik heb ze allemaal nog. Bij de ene ben ik vaker dan bij de andere, maar toch regelmatig bij allebei.

Voor de gezelligheid?
Zeker, maar ook om te helpen. Mijn ene opa heeft Alzheimer dus moet er soms op hem gepast worden als mijn oma iets wil gaan doen. Hij kan niet meer alleen thuis zijn. Bij mijn andere opa en oma speel ik soms chauffeur. Die rijden niet meer, dus als iemand bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet dan rij ik soms. Dat wisselen we wel af binnen de familie en het hoort er, vind ik, ook helemaal bij. Het is een kleine moeite en vaak ook gewoon gezellig.

Adine Rooyackers Adine Rooyackers Redacteur Adine is onze energieke razende reporter. Ze schrijft no-nonsense en opgewekte verhalen.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App