17 oktober 2017

Op een andere manier kijken naar familie

Leestijd: 2 minuten

Heb jij weleens nagedacht over jouw familiesysteem? Volgens Els van Steijn, schrijver van het boek De Fontein, is het van belang dat jouw plek in de familie klopt. Ze gebruikt daarvoor de metafoor van een fontein. En dat is eigenlijk best logisch.

Je moet het als volgt zien: het water van een fontein stroomt van boven naar beneden, van bak naar bak. Het water kan zonder problemen doorstromen als alle familieleden op de juiste plek staan. Overgrootouders, oma’s en opa’s en je ouders staan onder elkaar, allemaal in hun eigen bak in de fontein. Daaronder kom jij, eventueel met je zussen en broers. In de bak daar weer onder staan jouw kinderen. En ga zo maar door.

Het familiesysteem kan door de war geschopt worden als iemand ziek wordt. Stel, je moeder kan niet meer zo goed voor zichzelf zorgen en jij hebt de zorgende rol op je genomen. Dan verplaats je van je ‘eigen bak’ in de fontein naar boven en kom je naast je moeder te staan. Als je een bak naar boven opstijgt, geef je alleen nog en ontvang je niet meer, aldus Els van Steijn.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Mantelzorgers kunnen te maken krijgen met een verstoord familiesysteem. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je merkt dat de zorg voor een familielid te veel voor je wordt. Je kunt bijvoorbeeld een vrijwilliger inschakelen die je helpt met de zorgtaken. Als je moeite hebt met het regelwerk dat erbij komt kijken, kies dan voor een mantelzorgmakelaar. Wil je de rest van de familie erbij betrekken? De app Fello maakt het makkelijk om de zorg te verdelen, met behulp van een overzichtelijke agenda en chatfunctie.

Het is natuurlijk moeilijk te visualiseren hoe de fontein van jouw familie eruitziet, maar je kunt er wel achter komen of jij op de goede plek staat. Misschien zit je ergens mee of heb je een vraag over jouw familiesysteem. Je kunt bij een psycholoog of therapeut een sessie volgen. Met een groep mensen boots je als het ware jouw familieopstelling na. De andere deelnemers verbeelden de mensen in jouw leven en stellen vragen. Zo kun je jouw gevoelens onderzoeken.

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App