1 maart 2018

Als onderdeel van DELA maakt Fello een reuzensprong

Leestijd: 4 minuten

We hebben goed nieuws. Op 1 maart is Fello onderdeel van coöperatie DELA. Dat is vooral geweldig voor alle mantelzorgers in Nederland die Fello gebruiken. We kunnen nu nieuwe stappen maken met de groei en verdere ontwikkeling van de app. In deze blog vertellen we waarom en hoe de verkoop tot stand is gekomen.

Hoe het allemaal begon

In 2014 kregen we het idee om een speciale mantelzorg-app te bouwen. Een van onze moeders, werkzaam als wijkverpleegkundige, zag veel families worstelen met het verlenen van mantelzorg. Studies bevestigden dat beeld: 750.000 mantelzorgers geven langdurig en intensief hulp. 50% van hen voelt zich overbelast (bron: SCP).

Daarmee begon een klassiek startup verhaal. De bouw van de app begon aan de keukentafel in een studentenhuis. Eerst onder de naam Mantellink, maar al snel werd het project omgedoopt tot Fello. We wilden het gemakkelijker maken voor mantelzorgers door een familie-agenda te maken, waarin iedereen kon zien wie, waar, wanneer, wat gaat doen. Zonder overzicht blijven zorgtaken vaak liggen of zijn ze niet redelijk verdeeld. Bijvoorbeeld wie er mee gaat naar de dokter? Of wie de boodschappen doet voor opa? Met Fello zie je in een oogopslag hoe je elkaar kunt helpen, waar nog een extra handje nodig is en wat er al is geregeld.

Onze impact

Inmiddels is Fello uitgegroeid tot een app met zoveel gebruikers dat je er een voetbalstadion mee kunt vullen. Ook de toegevoegde waarde van de app is iets om trots op te zijn. Uit impactonderzoek blijkt dat Fello bij ruim 75% van de appgebruikers de samenwerking binnen de familie heeft verbeterd. De mantelzorgtaken worden beter verdeeld en dat geeft de familieleden meer rust.

Daarnaast lukte het om bij te dragen aan de publieke discussie over mantelzorg. Onze opiniestukken verschenen in landelijke dagbladen, zoals Trouw, Algemeen Dagblad en De Telegraaf. We werden uitgenodigd om over het project te vertellen bij BNR Nieuwsradio en op het NRC-zorgcongres. Erkenning kregen we ook bij wedstrijden voor sociale ondernemers. Met dank aan het prijzengeld van HeldCare, Mobiles for Good en de Delft Design Challenge, konden we het hoofd financieel boven water houden.

De uitdagingen van een sociale onderneming

Want die vier jaar gingen niet zonder slag of sloot. Veruit de grootste uitdaging voor Fello was de financiering. Naast het prijzengeld, hebben we de gaten in de begroting gefinancierd met de inkomsten uit ons bureau De Wortel van Drie, waarmee we apps voor klanten ontwikkelen. Deze constructie was werkbaar voor het opstarttraject, maar uiteindelijk wil je dat Fello als een gezond bedrijf op eigen benen kan staan.

Om dat voor elkaar te krijgen, moesten we steeds vaststellen dat er dan nog veel meer gebruikers nodig zijn. De investering die daarvoor nodig is noodzaakte ons op zoek te gaan naar een grote, ervaren partij die Fello naar ‘the next level’ zou kunnen tillen.

Van startup naar een gevestigde coöperatie

“Samen sta je sterker en kun je méér bereiken.” Het had een tekst van Fello kunnen zijn, maar het is de slogan van het ruim 3 miljoen leden tellende DELA. Ook de gezamenlijke kernwaarden zoals betrokkenheid en ondernemerschap duidde op een goede match tussen Fello en DELA.

Met DELA klikte het en konden we snel schakelen. Fello werd aan alle kanten doorgelicht door hun experts. Onwijs leerzaam! We werden het eens over een overname. Onder de vlag van DELA krijgt de doorontwikkeling van de app een nieuwe impuls. Natuurlijk blijven we de waardevolle feedback van onze betrokken gebruikers verwelkomen. Met die hulp kan Fello onder DELA nog beter worden en nog veel meer familieleden helpen bij het verdelen van de mantelzorgtaken en daarmee overbelasting verminderen.

Wij blijven vanuit ons bureau De Wortel van Drie betrokken bij Fello. Samen met DELA zetten we onze kennis over mantelzorg in bij de verdere ontwikkeling van de app. We gaan door met onze ontwerpers en ontwikkelaars die al vier jaar hard hebben gewerkt aan de app. We zijn dus nog lang niet klaar met Fello. Het geeft erg veel voldoening om te bouwen aan een app die daadwerkelijk impact heeft op de mantelzorg in Nederland. Er is wat dat betreft nog steeds veel werk aan de winkel. Met DELA kan Fello haar impact verder vergroten.

Niels Meijssen Niels Meijssen Co-founder Niels is mede-oprichter van Fello. Daardoor is ie enorm gedreven om onze app steeds beter, sneller en mooier te maken. Zodat iedere familie in Nederland daarvan kan profiteren!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App