15 oktober 2019

In gesprek met gebruiker Riet (68)

Leestijd: 4 minuten

Als je ‘mantelzorg’ intypt in de Google-zoekbalk vind je talloze artikelen over dit onderwerp. Van wettelijke regels tot aan tips om overbelasting te voorkomen. Maar wie zijn eigenlijk de mantelzorgers en wat is hun verhaal? Fello sprak met app-gebruiker Riet Hillebregt (68).

Waarvoor gebruik jij de app?

Riet: “We gebruiken de app vanwege de zorg voor onze dochter (45). Ze werd onverwachts ernstig ziek. Ze kreeg pijn in haar buik en dat bleek uitgezaaide eierstokkanker. Mijn dochter ontdekte Fello in die hectische periode en gebruikt de app nu vooral om familie en vrienden op de hoogte te houden. ”

Bij veel gebruikers van de Fello-app is de mantelzorger ook beheerder van de app. Bij jullie is dat anders.

“Ja, mijn dochter is zelf beheerder van de app. Zij gebruikt Fello als een medische agenda en een soort dagboek. Ze zet haar afspreken met het ziekenhuis en de perioden van chemokuren erin. Wij kunnen heel makkelijk meelezen en onze agenda erop afstemmen. Tegelijkertijd wordt ook iedereen op de hoogte gehouden.”

Wat is jouw ervaring met de app?

“De app geeft veel duidelijkheid en rust. Het voelt als een cadeautje van DELA. Je hebt een goed overzicht van de personen die voor onze dochter zorgen. Je kunt elkaar ook een beetje in de gaten houden. Als iemand te veel doet, kun je eventueel bijspringen.”

Ik denk wel dat het heel uniek is dat in ons geval de patiënt ook beheerder is van de app. Voor haar werkt het goed, want ze vindt het prettig dat iedereen meteen op de hoogte is. Ze hoeft niet steeds opnieuw haar verhaal te doen. Voor ons was het soms wel lastig, omdat er uiteindelijk ook zaken zijn die je met elkaar wilt bespreken zonder dat je dochter meeleest. Om die reden hebben we naast Fello ook een Whatsapp-groep aangemaakt.”

Heb je tips voor andere mantelzorgers?

“Ik denk dat je vooral zorg moet verlenen omdat je het kunt, niet omdat het moet. Als je iets niet kan of je redt het niet, dan moet je dat aangeven. Dat is heel belangrijk. Mantelzorg brengt al genoeg druk met zich mee, dus wees eerlijk over wat je wel en niet aankan.”

Hoe voorkom je dat je overbelast raakt?

“Dat is heel moeilijk. Je gaat tot de grens en soms erover, want je doet alles voor een ander. Als je voor je kind zorgt, ga je misschien nog meer tot het uiterste. Ik weet niet of je dat kunt voorkomen. Je hoopt dan dat een familielid of goede vriend of vriendin op je let en af en toe zegt dat je rustiger aan moet doen. Dus omring je met goede vrienden en familie.”

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App