12 januari 2017

Met deze tips kan jouw familielid langer thuis wonen

Leestijd: 3 minuten

Het duurt waarschijnlijk nog even voordat het Centraal Planbureau je tot de bevolkingsgroep “ouderen” rekent. Maar als het zover is, dan is de kans groot dat je langer thuis moet blijven wonen. Buiten het feit dat deze zelfstandigheid gestimuleerd wordt vanuit de overheid, wil iedereen natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig op zijn eigen stekkie thuis blijven wonen. Misschien duurt het nog even voordat je zelf in zo’n situatie komt, anderzijds kan het binnenkort wel ter sprake komen bij je vader of moeder.

Het liefst schuif je zulke beslissingen zo ver mogelijk voor je uit. Toch kan het de nodige rust opleveren als je helder hebt in je hoofd welke faciliteiten er zijn om je te helpen en welke mogelijke aanpassingen er nu al aan het ouderlijkhuis gedaan kunnen worden. Daarom hebben we een paar praktische doe-het-alvast-zelf-tips en een aantal mogelijkheden voor hulp van buitenaf zodat je familielid zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Komt-ie:

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Aanpassingen aan het huis:

 1. Ruimte maken. Want we willen natuurlijk niet dat iemand zich regelmatig stoot of ergens over struikelt. Dan ben je verder van huis.
 2. Vergeet ook eventuele drempels niet weg te halen, je weet nooit of je vader of moeder in een rolstoel belandt.
 3. Een traplift. Het is een fijn idee dat degene voor wie je zorgt niet onnodig een gevaarlijke trap moet betreden. Je kunt ook besluiten om het bed naar beneden te verplaatsen.
 4. Over het bed gesproken, het kan handig zijn om een speciaal seniorenbed aan te schaffen die automatisch omhoog en omlaag kan.
 5. Het is voor iemand prettig om zo lang mogelijk zelf te kunnen douchen. Een zitje in de douche met handsteunen is geen overbodige luxe.
 6. Die handsteunen zijn trouwens ook handig voor in het toilet. Er bestaan ook speciale hogere wc’s, zodat iemand niet zo ver door zijn of haar knieën hoeft te zakken.
 7. Het zicht is een van de dingen die vaak sterk achteruitgaat bij oudere mensen. Een telefoon en afstandsbediening met grote duidelijke knoppen doet wonderen.
 8. Het initiatief lekkerthuisblijvenwonen.nl kan helpen bij het veilig maken van een woning. Denk bijvoorbeeld aan camerabewaking, zodat iemand kan zien wie er voor de deur staat.

Naast het huis seniorproof maken kun je ook denken aan extra hulp van buitenaf:

 1. Als iedere dag een maaltijd koken een steeds grotere uitdaging wordt voor je vader of moeder, kun je ervoor kiezen om het gas te laten afsluiten. Het is vooral belangrijk om dat te doen als iemand vergeetachtig wordt. Dan voorkom je dat het gas aanstaat zonder dat iemand het weet.
 2. Zonder gas is koken natuurlijk helemaal een uitdaging, maar je wilt ook niet dat iemand iedere dag een magnetronmaaltijd krijgt voorgeschoteld. Check Bijzonder Thuisafgehaald, zij kunnen een bijzondere thuiskok uit de buurt zoeken. Ook kun je in bijna iedere gemeente gebruik maken van een seniorenmaaltijdservice (ook wel Tafeltje Dekje genoemd). Degene waar je voor zorgt krijgt dan iedere middag of avond warm eten voorgeschoteld. De volgende dag wordt de vuile afwas weer meegenomen.
 3. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig iemand langs te laten komen bij je vader of moeder. Op die manier weet je zeker dat hij of zij dan iedere dag iemand ziet. Buurtzorg is een mooi voorbeeld. Deze thuiszorgorganisatie werkt met kleine teams die bestaan uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden.
 4. Een schoonmaakhulp kan trouwens ook veel zorgen uit handen nemen. Het is toch prettig als het huis van je vader of moeder lekker schoon blijft.
 5. Er zijn waarschijnlijk zat mensen in de buurt die het leuk vinden om af en toe te helpen, of om gewoon eens per week op de koffie te komen. De Fello-app helpt om deze mensen te mobiliseren. Met een simpele blik op de smartphone kunnen ze zien dat je vader of moeder die dag geen bezoek heeft gehad, of dat er nog wat boodschappen gedaan moeten worden.
 6. Het is geen fijne gedachte, maar het kan zijn dat iemand valt en niet meer in staat is om zelf op te staan. Als iemand slecht ter been is, kan het handig zijn om een alarmknop te regelen. Als iemand op de knop drukt, wordt automatisch contact gezocht om degene te helpen. Je kunt zelf kiezen wie in zo’n geval een melding krijgt.

Meer tips over hoe jouw familielid langer thuis kan blijven wonen? Lees de serie over Zo lang mogelijk thuis wonen!

 

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App