18 december 2019

Mantelzorgcompliment geven: zo werkt het

Leestijd: 3 minuten

Het aantal mantelzorgers neemt jaarlijks toe. Niet zo gek, want we worden allemaal ouder. Begin 2019 kende Nederland 3,1 miljoen mantelzorgers, maar tel daar nog maar een heleboel bij op, want veel mantelzorg is ‘onzichtbaar’. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die voor een partner zorgen. Met de toename van het aantal mantelzorgers wordt het mantelzorgcompliment steeds belangrijker. Fello zocht uit hoe je zo’n compliment kunt aanvragen. 

Wat is een mantelzorgcompliment?

Een mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor een mantelzorger. Dit kan in de vorm van een waardebon, een bos bloemen, een gratis activiteit of iets anders. Dat verschilt per gemeente. Het is voor gemeenten verplicht om jaarlijks zo’n blijk van waardering te regelen.

Wanneer geef je een mantelzorgcompliment?

Over het algemeen is het leven van een mantelzorger heel druk. Hij of zij houdt meerdere ballen hoog: de zorg voor een dierbare, een baan, een sociaal leven, tijd voor zichzelf. Dat is soms best lastig te combineren. Een mantelzorgcompliment kan de mantelzorger een steuntje in de rug geven. Hij of zij voelt zich gewaardeerd en krijgt een portie nieuwe energie. En dat kan-ie wel gebruiken.

Mantelzorgcompliment aanvragen

Je kunt een mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Sommige gemeenten noemen het een mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding. Elke gemeente bepaalt zelf of zij een potje hebben voor het mantelzorgcompliment en wat het inhoudt (bijvoorbeeld: een bos bloemen of een activiteit). Neem contact op met jouw gemeente of de gemeente waarin de mantelzorger woont en kom erachter! Veel gemeenten delen het mantelzorgcompliment uit op de Dag van de Mantelzorg. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

Ben jij of ken jij een mantelzorger?

Zorg jij voor een ander? Dan ben je officieel een mantelzorger. De kans is groot dat je het liever niet zo noemt en dat hoeft ook niet, maar helaas ligt overbelasting wél op de loer. Signaleer het en voorkom het! Deze tips om vaker ‘nee’ te zeggen kunnen je ook helpen tegen onnodige stress.

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App