29 oktober 2019

Wat is en doet een mantelzorgmakelaar? – Karin Kanters vertelt

Leestijd: 3 minuten

‘Hoe mantelzorg je leven overneemt’, ‘Mantelzorgers staan steeds meer onder druk’, Zonder ondersteuning gaat het mis met mantelzorgers in de stad’: bijna dagelijks verschijnen artikelen over overbelaste mantelzorgers. Dat is niet zo gek, want we worden allemaal ouder en wonen langer thuis. Het gevolg: meer behoefte aan mantelzorg. Gelukkig schieten mantelzorgmakelaars zoals Karin Kanters te hulp. “Ik ontlast mantelzorgers in de regeltaken.”

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgermakelaar wordt opgeleid om mantelzorgers te ondersteunen. Karin is zo’n mantelzorgmakelaar. “Voor de zorgvrager is vaak alles geregeld, maar voor de mantelzorger niet. Tijdens een intake breng ik in kaart waar behoefte aan is en laat ik zien wat de mogelijkheden zijn.”

Waar kan een mantelzorgmakelaar bij helpen?

De werkzaamheden zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan hulp bieden bij het regelen van indicaties, het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb) en uitzoeken of het ontvangen van een pgb invloed heeft op de huursubsidie of zorgtoeslag. Maar ook: geschikte dagbesteding zoeken, nadenken over aanpassingen aan de woning zoals bij een mantelzorgwoning en gesprekken voeren met de werkgever.

Korte lijntjes

Volgens Karin weten veel mantelzorgers de weg in zorgland niet. Het zorgt voor stress en het kost veel tijd, iets wat mantelzorgers vaak niet hebben. “Ik kom veel mensen tegen die al weken bellen met instanties, maar geen stap verder komen. Ze weten niet onder welke wet ze vallen of op welke hulp en vergoedingen ze recht hebben. Als mantelzorgmakelaar heb ik korte lijntjes met de juiste partijen. Ik heb kennis van de sociale kaart in Geldrop-Mierlo en omstreken en weet precies waar ik moet zijn.”

10 uur

Een mantelzorgmakelaar is vaak kort bij een mantelzorger betrokken. “Ik help iemand gemiddeld 4 tot 10 uur. Dat klinkt kort, maar in die tijd kun je heel veel doen. Ik heb twee tot vier intakegesprekken per dag en de rest van de tijd ben ik druk met bellen en zaken regelen.”

Wordt een mantelzorgmakelaar vergoed?

Nederland kent momenteel ongeveer 130 mantelzorgmakelaars. Samen bieden zij een landelijke dekking. De hulp die zij bieden wordt door de meeste verzekeraars vergoed vanuit een aanvullend zorgpakket.

Hier vind je alle mantelzorgmakelaars in Nederland.

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App