26 januari 2017

“Mijn moeder houdt van flirten, maar er valt helaas weinig te gluren hier”

Leestijd: 6 minuten

(Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Vera Klandermans)


José van Daal (53) woont in Vianen en houdt dagelijks de inhoud van een hele ballenbak in de lucht. Ze heeft een coachingbedrijf en runt een (samengesteld) gezin. Moeder Bep heeft Alzheimer en woont in een Amsterdams verzorgingshuis, waar José zo vaak mogelijk op bezoek gaat. Fello hobbelde een dagje achter dit Duracellkonijn aan.


Zoals verteld aan Jessica Numann:

 

Zzp’er zijn is onwijs hectisch, maar het voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Dat is erg handig met een zieke moeder. Op vrijdagen zit ik vaak al vroeg in de auto naar Amsterdam, maar dat gebeurt zeker niet elke dag. Vaak begin ik met een yogasessie in de huiskamer, terwijl de koffie pruttelt. Aan het einde doe ik altijd een klein dansje om vrolijk te worden. Mijn moeder danst ook nog steeds, het liefst op Barry White. Daarna maak ik pap: ik probeer ondanks de drukte gezond te eten, want het kost allemaal zo veel energie. Dan ben ik helemaal opgeladen en pak ik de laptop erbij. Soms heb ik in de middag coachingafspraken in mijn praktijk aan huis.

Om af te stemmen wie wanneer langsgaat moet ik hem altijd bellen. Negen van de tien keer zit je dan toch weer een uur aan de telefoon.

 

BBrood

Op de dagen dat ik naar mijn moeder ga, zit ik van tevoren vaak in deze bakkerij aan het IJ te werken. Ik heb zelf tot mijn 25ste in Amsterdam-Noord gewoond en deze plek inspireert me. Ik word blij als ik door mijn oude straat naar het NDSM-werf rijd. Boven kun je prima zitten, aan tafels of in een lekkere stoel bij het raam. Met mijn eenmanszaak Zichtbaar Ondernemen coach ik bedrijven en mensen, maar ik maak ook contentmarketingstrategieën en geef social media-advies. Het liefst ga ik op vrijdag naar mijn moeder, want dan kan ik het bezoek combineren met iets leuks voor mezelf, of een (zakelijke) afspraak in de stad. En zeker als zij in een rustige mood is, kan ik ‘s avonds prima werk inhalen. In heftige periodes is het zwaarder. Ik ga dan heel veel werken om er maar niet aan te hoeven denken. En als ik dan iets leuks voor mezelf doe, voel ik me schuldig.

Online Agenda

Mijn broer Richard woonde jaren in Spanje, maar is terug naar Nederland verhuisd om te helpen met mijn moeder. Om af te stemmen wie wanneer langsgaat moet ik hem altijd bellen. Negen van de tien keer zit je dan toch weer een uur aan de telefoon. Erg gezellig, maar ik heb er vaak gewoon écht geen tijd voor! Met de Fello-app gaat dat afstemmen een stuk sneller. Richard kan dan precies zien wanneer ik in de stad ben, bijvoorbeeld voor een zakenborrel, en weet dan dat hij niet hoeft te komen. We stimuleren de vriend van mijn moeder, Jaap de Goede (hij doet zijn naam eer aan, want hij is super voor haar, al vindt ze zelf vaak van niet) die in Diemen woont zover te krijgen dat hij de familie app ook gaat gebruiken. Hij komt vaak langs en neemt haar soms mee naar basketbalwedstrijden, hij is verzorger van het damesteam. Het zou trouwens heel handig zijn als de verpleegkundigen ook in die app zitten.

 Het is fijn om samen een activiteit te doen, want dan kan ze praten over dát moment en speelt dat geheugen niet mee.


Seniorenflat

Een paar maanden geleden is mijn moeder verhuisd naar Verpleeghuis ’t Schouw, niet ver weg van de seniorenflat waar ze de laatste dertien jaar woonde. En die verhuizing is een heel gedoe. Eerst moesten alle kamers worden leeggehaald… al die spullen joh, bizar wat een mens allemaal kan verzamelen! Samen met mijn dochter Maike hebben mijn moeder en ik uitgezocht wat ze écht wilde meenemen. Dat was lastig kiezen, want haar kamer is niet echt groot. Ik heb een heleboel moeten weggooien en daar ben ik héél slecht in! Nu moet ik regelmatig terug naar de flat, om meterstanden op te nemen en lijmresten weg te krabben voordat ‘ie straks wordt opgeleverd aan de volgende bewoner. Oh en ik moet trouwens niet vergeten alle abonnementen om te zetten.

Vloggen

Meestal trek ik op een dag als deze zo’n drie uur uit om met mijn moeder door te brengen. Ze mag van het verzorgingshuis prima alleen naar buiten, maar ze durft niet meer. Daarom neem ik haar vaak mee op stap: boodschapje doen, koffietje drinken. Het is fijn om samen een activiteit te doen, want dan kan ze praten over dát moment en speelt dat geheugen niet mee.

Soms doe ik een klusje, kleding uitzoeken waar merkjes in moeten worden genaaid – ze is nogal een fashionista en erg zuinig op haar spullen. Maar vaak zitten we gewoon op haar bank te kletsen en te grappen, we testen maffe snapchatfilters of maken een vlog met tips. ‘Mijn neus mag er niet op hoor’, zegt ze dan. Mijn moeder is ijdel. Vandaag maken we een vlog voor mijn Instagramvolgers over wat we leuk vinden aan elkaar. Zij mag eerst: ‘Ik ben heel trots op je. Ik vind dat je je leuk kleedt en ben erg blij dat het goed gaat tussen jou en je man Eric’. Ik vertel in de camera dat ik zo blij ben dat zij mij vaak opbelt. En dat ze altijd van die goede tips heeft. We hebben altijd zo veel lol!

Nagellak

Mijn moeder houdt van mooie schoenen, kleren en petten. En van gelakte nageltjes. Ik heb allerlei flesjes in haar kamer neergezet en soms pikken we er eentje tussenuit. Tijdens het lakken kletsen we over van alles: de kleinkinderen, het weer, of wie wanneer op bezoek komt. ‘Wat mij betreft is dat nooit te vaak!’ Bep trekt een vies gezicht. Want die bewoners hier zijn oersaai. ‘Niemand heeft humor. Alleen Harry is leuk.’ Bep zwaait naar de man die in de gemeenschappelijke ruimte zit. ‘We hebben een goeie klik! Maar ik hoef niks met hem.’ Mijn moeder houdt van flirten, maar er valt helaas weinig te gluren hier.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Mijn ouders zijn jaren geleden gescheiden en ik heb altijd voor mijn moeder gezorgd. Mijn inmiddels overleden vader leed trouwens ook aan dementie. Hij had een vrouw die hem fantastisch verzorgde, waardoor hij uiteindelijk maar vijf weken in een gesloten afdeling heeft gezeten. Sinds ik het boekje ‘De verborgen zin van dementie’ heb gelezen, ga ik anders met de ziekte van mijn moeder om. Dementie is vreselijk, maar het verzacht een persoonlijkheid ook. Mijn moeder is positiever, lief en niet meer zo boos. Deze Kerst zaten we voor het eerst hand in hand. Dat liet ze vroeger veel minder makkelijk toe!”

 

Jessica Numann Jessica Numann Editor

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App