13 januari 2017

De docu ‘De Lengte van Liefde’ is een ode aan de liefde van een moeder

Leestijd: 3 minuten

Dinsdagavond 10 januari is de documentaire ‘De Lengte van Liefde’ van documentairemaakster Anna Peeters uitgezonden op NPO2. In de film van omroep Human volgen we moeder Peronne terwijl zij zich volledig inzet om het leven van haar dochter Jasmijn zo normaal mogelijk te laten zijn. Twee jaar geleden kreeg Jasmijn tijdens een vakantie in Canada een hersenbloeding waardoor ze permanente hersenbeschadiging opliep.

Op sommige momenten kan Jasmijn redelijk normaal functioneren. Zoals tijdens een scene in het begin van de film, als ze aan haar twee broers vertelt dat ze het vervelend vindt dat ze op haar leeftijd straks in de tuin van haar ouders gaat wonen. Het is frustrerend voor haar dat ze beseft dat ze 21 jaar oud is, maar dat zelfstandig wonen er niet inzit. De noodzaak van het tuinhuisje, waar de bouwvakkers aan werken tijdens het schieten van de documentaire, is op dat moment voor de kijker wel duidelijk. Een scene ervoor zien we dat zelfs een gemoedelijke familiebijeenkomst voor een overdadige hoeveelheid prikkels zorgt waardoor Jasmijn niet kan functioneren.

Gelukkig let haar moeder constant goed op hoe haar dochter reageert op een situatie en omgeving. De manier hoe zij met deze verzorgende taak omgaat is de leidraad van de film. Ze probeert er alles aan te doen om het leven van haar dochter wat meer behapbaar te maken. Dat doet ze met een ongelofelijke rust en geduld. Al wordt tijdens een scene bij haar ouders ook duidelijk dat ze moet oppassen dat ze niet over haar eigen limiet heen gaat.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Tijdens het Nederlands Film Festival kreeg regisseur Peeters de Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste regiedebuut in de NFF Debuutcompetitie. In een interview op de website Cleeft, vertelt Peters dat ze voor het thema mantelzorg heeft gekozen, omdat ze zelf een zus heeft met een verstandelijke beperking. Ook heeft haar moeder jarenlang voor haar oma gezorgd. Ze heeft veel bewondering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Toch stelt ze zichzelf de vraag waar de grens ligt van de hoeveelheid zorg die je aan een familielid kan geven, en hoe je die grens bewaakt. In de film zoekt ze dat uit door met haar camera dicht op de twee hoofdrolspelers te kruipen. Een van de ontroerendste momenten is als ze met z’n tweeën een rustige plek hebben opgezocht tijdens een bezoek aan de dierentuin, en Peronne geëmotioneerd aan haar dochter vertelt: “Ik denk dat we allemaal op een bepaalde manier zouden willen hoe het vroeger was, maar ja dat kan niet. We zullen het hier gewoon mee moeten doen en het beste ervan maken. Gewoon lekker gaan genieten van de kleine dingetjes. Die gekke apen, een lekker ontbijtje vanochtend.”

De film is nu tot 9 februari te zien op npo.nl.

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App