Soms kan een klein beetje hulp het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan de buurman die een zware boodschappentas voor je naar binnen tilt of de supermarktmedewerker die een doosje eieren van de bovenste plank pakt. Maar hoe doe je dat als je alleen woont? Neem een robot in huis! Fello dook in de robotwereld en vond een aantal hele slimme jongens.
Je denkt misschien meteen aan levensgrote robot die door de woonkamer strompelt en hakkelend praat, maar niets is minder waar. Een robot in huis klinkt futuristischer dan het is. Er zijn verschillende kleine varianten die het dagelijks leven nét iets makkelijker maken voor bijvoorbeeld mensen met dementie en eenzame ouderen.
1. Tessa
Robot Tessa brengt structuur aan in het dagelijks leven. Ze herinnert je aan afspraken en het uitvoeren van kleine taken. Een familielid of een mantelzorger kan de taken via een app instellen, zodat Tessa weet wanneer ze een herinnering moet uitspreken. Tessa is een handige hulp in huis voor mensen met dementie.
2. Zora
Deze robot houdt van bewegen. Zora wordt vaak ingezet bij mensen die moeten revalideren. Maar hij kan ook dansen, verhalen voorlezen en spelletjes spelen. Hij is niet vies van een beetje vermaak.
3. Pepper
Zorgrobot Pepper is een groepsdier. Hij activeert en vermaakt graag meerdere mensen tegelijk. Hij wordt vaak ingezet in groepsverband. Pepper heeft spraak- en gezichtsherkenning. Je kunt met hem communiceren via spraak en het scherm op zijn buik.
4. Paro
Paro is een robot met het uiterlijk van een zeehond. Paro stimuleert interactie. Hij zorgt voor rust of juist activiteit. Dankzij sensoren onder zijn vacht reageert hij op aanraking, beweging en geluid. Paro is geschikt voor verstandelijk of meervoudig beperkten, kinderen met autisme en mensen met dementie.
5. Obi
Deze robotarm helpt mensen bij het eten. Obi is geschikt voor mensen met een beperkte arm- en handfunctie. Dankzij Obi kunnen zij zelf beslissen wat, wanneer en hoe snel zij willen eten. Ze zijn niet langer afhankelijk van een verzorger.
6. Joy for all
Laten we deze robotkat voor het gemak Joy noemen. Ze lijkt op een echte kat en gedraagt zich ook zo. Ze heeft een zachte vacht, spint, miauwt en reageert op aanrakingen. Joy is geschikt voor mensen met dementie en eenzame ouderen. In het programma Kruispunt was een rapportage te zien van het effect van robotdieren op ouderen, hun familie en zorgverleners.