10 februari 2017

Zo ontwikkel je jezelf als mantelzorger in de wachtruimte!

Leestijd: 5 minuten

Wanneer je zorgt voor de hulpbehoevende medemens staat het zweet vaak op je voorhoofd: Je sjouwt met boodschappen; je belast je rug om iemand over te hevelen van bed naar rolstoel; je komt handen te kort als je een familielid te eten geeft en gelijktijdig in een pan roert omdat daar straks geen tijd meer voor is.

Maar zorgen voor iemand leidt in de praktijk ook vaak tot geestdodend stilzitten in wachtruimtes. Of het al niet genoeg tijd kost om de reis te maken naar een regionaal ziekenhuis. Moet je daarna vaak nog lang wachten tot het bezoek bij de arts is voltooid. Natuurlijk kun je dan, terwijl de tijd traag wegtikt, in een vier maanden oude Story bladeren met op de cover een gedateerd achterklapverhaal over Gordon. Maar wij denken dat er meer te halen is uit jouw kostbare tijd! Geïnspireerd door de uitspraak van Leon Battista Alberti “een mens kan alles doen als hij maar wil” bedachten we een paar tips hoe je jezelf kan ontwikkelen als mantelzorger. Word een echte Homo Universalis!

Ontwikkel jezelf als mantelzorgerVitruviusman van Leonardo Da Vinci

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Wordt een expert

Podcasts bieden een geweldige mogelijkheid voor kennisontwikkeling. Ze geven de uitgelezen kans om interesses verder uit te diepen of nieuwe werelden te laten openbaren. Alleen is het probleem vaak om een moment te vinden om ernaar te luisteren. Je gaat doorgaans niet  ’s avond thuis naar de muur zitten staren met een koptelefoon op je hoofd. Tijdens het werk is het misschien fijn om naar muziek te luisteren, maar het is bijna onmogelijk om zelfs het meest simpele klusje te doen en gelijktijdig naar een inhoudelijk verhaal te luisteren. En als je op de automatische piloot een pasta aan het bereiden bent in de keuken, kun je het verhaal door de afzuiger nauwelijks verstaan.

Naar podcasts luisteren werkt doorgaans het beste als je onderweg bent of in een wachtruimte zit. Spaar dus zoveel mogelijk potentieel interessante podcasts op, zodat je weer in je handen wrijft als oma in de Fello-app vraagt of iemand haar naar een controleafspraak kan brengen. Het is wel belangrijk om je gezicht in de plooi te houden als een podcast grappig is. De andere wachtenden hebben geen idee waar je naar luistert, en voor je het weet voeren ze je af naar de psychiatrische afdeling.

 

 

Ontwikkel je eigen stijl

Het klinkt misschien een beetje suf, maar breien is een hobby met vele voordelen. Ten eerste hoef je geen dure trui, sjaal of sokken meer te kopen die vaak zijn gefabriceerd in mensonterende sweatshops in Bangladesh. Je creëert iets dat niemand heeft (lees: meer custom made dan dit gaat het niet worden). Daarnaast is breien goed voor de hand-oogcoördinatie, waar je ook van profiteert bij het verlenen van andere zorgtaken. Ook heeft het een meditatief karakter voor mensen die gestrest zijn vanwege het vele gehaast. En het grootste voordeel van breien in de wachtruimte is, dat er altijd wel een oud vrouwtje is die je kan helpen bij een moeilijke steek.

 

 

Verbeter je strategisch inzicht

Fuck speelkaarten, Monopoly, Risk, Yahtzee en al helemaal dammen. Het spel der spellen is natuurlijk al duizenden jaren schaak. Geniale strategen zoals Napoleon zweerden bij dit edele spel, daar waar een proleet als Vlad Poetin liever pokert. Het zijn niet voor niets vaak grensverleggende denkers die gefascineerd zijn door schaak. Neem de invloedrijke kunstenaar Marcel Duchamp en regisseur Stanley Kubrick. Die laatste zei: “Naast veel andere dingen, leert het schaakspel je om de eerste opwinding te controleren die je voelt wanneer je iets ziet dat er goed uitziet. Het traint je om eerst na te denken voordat je een stuk pakt, en om net zo objectief na te denken als je in de problemen zit.”

Neem dus altijd een schaakcomputer mee, het liefst een exemplaar met fysieke schaakstukken. Op die manier kan je oefenen tegen de computer, of anders misschien een partij spelen tegen een andere wijze heer of dame in de wachtruimte.

 

 

Wordt een wereldburger

Wij Nederlanders zijn goed met talen. Niet vreemd, want na een uurtje rijden in de auto zit je al in het buitenland waar ze Duits of Frans spreken. Wie in onze hoofdstad rondloopt hoort zelfs vaker Engels dan het Nederlandse ABC. Aangezien iedereen er vanuit gaat dat je als Hollander je talen spreekt, is het dus best awkward als een taal in een steenkolenvariant van je tong rolt. Precies zoals je net hoorde bij de ponskaartjesbalie, waar een Expat terecht wordt gewezen met “coffee is alone alloud in the canteen”. Een app als Duolingo leent zich perfect om gratis, leuk en makkelijk nieuwe woorden en zinsconstructies te leren. Daarbij verbruik je nauwelijks data voor het geval dat er geen wifi-netwerk tot je beschikking staat.

 

 

Krijg het lichaam van een adonis of een venus

Als we de schilderijen uit de renaissance mogen geloven, moet je naast het intellect ook de nodige spiermassa kweken om tot een volbloed Homo Universalis uit te groeien. De wachtruimte van een ziekenhuis of dokterspraktijk is helaas geen gym. We willen je niet stimuleren om debiele kapriolen uit te halen door er een klasje Pilates uit te voeren tijdens het wachten. Gelukkig kun je ook zonder al te veel op te vallen, een killer body kweken. Train je schouders en triceps door op je handen te leunen op de stoel, en de armen lichtelijk op te drukken. Als er even niemand kijkt kun je een been ophijsen om zo ook je derrière mee te trainen. Zorg ook altijd dat je een literfles water bij je hebt. Niet om te drinken natuurlijk, maar om af en toe omhoog te pushen. Cardio is misschien iets moeilijker in ziekenhuizen – misschien is het een optie om een aantal keer het trappenhuis te bestijgen.

 

 

 

Vergeet je oma niet

Probeer alle tips uit. Maar één ding moet je vooral in de gaten houden: als je met je oma bent meegekomen en ze wil een gesprek met je voeren, dan ben je er alleen voor HAAR! Een Homo Universalis is namelijk behalve een intellectueel, met goede smaak en een lekker lichaam, vooral een homo sapien met sublieme sociale vaardigheden

Fello redacteur Tom van Haaren Tom van Haaren Editor

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App