7 februari 2017

Deze uitjes zijn uitermate geschikt voor een familielid in een rolstoel

Leestijd: 3 minuten

Het mag best eens afgelopen zijn met die saaie kringverjaardagen, vind je niet? Koffie, thee, een stuk taart en later op de middag komen de hartige snacks op tafel. Origineel is anders. En als die knorrige ome Johan op die stoel naast je zit, ben je de hele dag de klos. Als de jarige of het bezoek in een rolstoel zit, is het misschien de meest praktische manier van vieren. Toch doe je het dit jaar anders. Gewoon omdat het kan. Er zijn namelijk heel veel rolstoelvriendelijke activiteiten in Nederland en die hebben wij voor je op een rijtje gezet. Pak die familie agenda app erbij en plan snel een van de onderstaande activiteiten.

 

Een stukkie varen

De omgeving verkennen per boot is nooit verkeerd. Zeker niet met een plakje cake en een kop koffie on the side. Als de gespreksstof op is, kun je altijd nog naar buiten wijzen. Misschien vaar je wel langs pittoreske dorpjes in weelderige natuurgebieden, of dobber je tussen het bootverkeer op de grachten van Amsterdam of Utrecht. De meeste rondvaartbedrijven hebben ook bootjes met een rolstoelvriendelijke instap.

 

Op zoek naar een parel

Combineer een wandeling met een (rommel)markt in de buurt. Iedereen kan lekker z’n gang gaan, maar je bent wel met elkaar. Perfect toch? Misschien tik je meteen iets op de kop voor de verjaardag van een familielid. Zal je zien dat het volgende uitje bij Tussen Kunst en Kitch is en dat rare relikwie zeer waardevol blijkt te zijn.

 

Een beetje meer diepgang

Een tip voor de families die wel een ijsbreker kunnen gebruiken (of gewoon heel graag een glaasje of wat drinken): ga wijnproeven of kies voor een bierbrouwerij. Je zult zien dat de gesprekken over school en werk vanzelf overgaan in filosofische beschouwingen. Mocht je iets te ver doordraven in je uiteenzettingen: You can blame the alchohol.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Zoek het in de creatieve hoek

Tik in Google ‘creatief uitje’ en je staat verstelt van de resultaten. Potten bakken, schilderen, keramieken, glasblazen, mozaïeken, zandsculpturen maken, kaarsen gieten. Even serieus, hier zit toch wel iets bij dat geschikt is voor jouw familie?

 

De paden op, de lanen in

Zoek een geschikte rolstoelroute en trommel de hele familie op om even naar buiten te gaan. Zo’n frisse neus breekt zo lekker de dag (en vooral het kringgesprek).

 

Maar je kunt de natuur ook opzoeken in een park. Komt-ie:

 

Je waant je voor even in een werelddeel hier heel ver vandaan. Denk tropisch. Een beetje klam, maar lekker warm. Voel je ‘m? Voeg daar vogels, vlinders, bloemen en schildpadden aan toe en je bent in De Orchideeën Hoeve. De organisatie heeft een speciale drempelloze route aangelegd voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

 

Wie op zoek is naar tuininspiratie wordt hier wellicht een beetje overspoelt, maar je kunt in het Gelderse Appeltern dus tweehonderd tuinen bekijken. Als je dan uiteindelijk je favoriet hebt gevonden, kun je daarna mooi een paar tuiniertips inwinnen. Iets met twee vliegen en ’n klap. Alle paden zijn trouwens verhard, dus je kunt met de rolstoel overal komen.

 

Dit is er eentje voor de noorderlingen onder ons. Het thema van het museum is – je raadt ‘t al – de natuur van Friesland. Je krijgt informatie over de dieren en planten in deze provincie en je kunt opdrachten, proeven en spelletjes doen. En oma in de rolstoel kan natuurlijk ook gewoon mee.

 

En vergeet ook vooral de dierenparken niet. Daar kun je (in de meeste gevallen) met een rolstoel goed terecht. In de Apenheul blijft het wel oppassen dat de loslopende primaten niet de bril van tante Corrie afpakken of op het hoofd poepen van ome Jan.

 

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App