25 maart 2020

Thuiszorg: een professional voor medische zorg

Leestijd: 4 minuten

Soms ziet degene voor wie gezorgd wordt op tegen thuiszorg. Er is een beeld ontstaan dat er veel verschillende mensen over de vloer komen die je dan komen helpen met douchen. Dat is één van de dingen die een thuiszorgmedewerker kan doen inderdaad.

Toch kun je als mantelzorger soms wel wat hulp gebruiken in alles wat moet gebeuren. Wist je dat een thuiszorgmedewerker ook veel medische zorg kan uitvoeren zoals bijvoorbeeld het toedienen van injecties en het verzorgen van wonden?

Thuiszorg is zorg die bij mensen thuis wordt gegeven.

Persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding, maar ook huishoudelijke hulp vallen hieronder.

  • Persoonlijke verzorging: bijvoorbeeld hulp bij het douchen, hulp bij het opstaan uit bed en hulp bij het nemen van medicijnen.
  • Verpleging: bijvoorbeeld de verzorging van een wond of het toedienen van injecties.

Persoonlijke verzorging en verpleging is er voor iedereen die verpleging en/of verzorging nodig heeft en zit in het basispakket van de verzekeraar. Je betaalt voor deze zorg geen eigen bijdrage en je kiest zelf de organisatie.

Huishoudelijke hulp en begeleiding krijg je vanuit de gemeente

Voor begeleiding en huishouding vraag je naar WMO bij de gemeente. Je betaalt voor deze zorg wel een eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt is afhankelijk van je inkomen, maar maximaal € 19 per maand.

  • Begeleiding: ondersteuning bij het zelfstandig wonen, maar ook ondersteuning op het gebied van praktische vaardigheden en sociale redzaamheid.
  • Huishoudelijke hulp: ondersteuning bij schoonmaken, afwassen, opruimen, bedden opmaken, planten en dieren verzorgen. Maar ook boodschappen doen.

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert Sylvia is een gecertificeerd mantelzorgmakelaar en helpt dagelijks mensen met al hun vragen over Wmo, pgb, thuiszorg en alle andere wetten en mogelijkheden die er zijn voor mantelzorgers.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App