Het kan iedereen overkomen: door (tijdelijke) ziekte, een beperking of ouderdom lukt het niet meer om zelfstandig thuis te wonen. Mantelzorg biedt een uitkomst, maar soms is dat niet genoeg. Dan heb je een paar extra handjes nodig. Ondersteuning van een thuiszorgmedewerker kan dan helpen. Fello legt je uit wat thuiszorg is en hoe je het aanvraagt.
Wat is thuiszorg?
Thuiszorg is zorg aan huis. Zo simpel is het. Een paar uur per week komt een verzorger bij jou thuis, bijvoorbeeld voor het bieden van huishoudelijke hulp. Dankzij de ondersteuning van thuiszorgmedewerkers kunnen jij en ik langer thuis blijven wonen. Je hebt recht op thuiszorg als je:
- Jezelf niet meer kunt verzorgen, bijvoorbeeld door ouderdom, een chronische ziekte of een beperking
- Terminaal ziek bent
- Zorg nodig hebt na een opname in het ziekenhuis of een ongeval
- Alleenstaand bent en tijdelijk ziek bent
Verschillende soorten thuiszorg
Thuiszorg kan opgedeeld worden in verschillende soorten zorg:
- Verzorging en verpleging, zoals:
Hulp bij het douchen en eten of de verzorging van een wond. - Begeleiding in het dagelijks leven, zoals:
Ondersteuning bij praktische vaardigheden en sociale redzaamheid. - Huishoudelijke hulp, zoals:
Assistentie bij de was doen, het huis schoonmaken en koken.
Thuiszorg aanvragen
Thuiszorg vraag je aan bij de gemeente waarin je woont. In de meeste gevallen doe je dat bij het loket van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daar krijg je een indicatie. De gemeente kijkt naar de voor jou beschikbare opties. Je kan in aanmerking komen voor thuiszorg in natura. Dan krijg je hulp van een of meerdere zorgbureaus die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Thuiszorg via een persoonsgebonden budget (pgb) kan ook. Dan mag je zelf kiezen welk zorgbureau jou gaat ondersteunen.
Verschil tussen particuliere thuiszorg en reguliere thuiszorg
Keuzevrijheid is het grootste verschil tussen particuliere thuiszorg en reguliere thuiszorg. Kies je voor particuliere thuiszorg? Dan mag je zelf bepalen van welke zorgaanbieder je hulp krijgt. Je beslist ook zelf het aantal uren zorg per week. Het nadeel: je moet de zorg zelf betalen, al kun je in sommige gevallen de kosten gedeeltelijk opvangen met een pgb. Reguliere thuiszorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Je ontvangt een indicatie van de wijkverpleegkundige. Vervolgens krijg je een zorgaanbieder aangewezen waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft.
Kosten thuiszorg
Thuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet en wordt dus vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Je hoeft geen extra geld te betalen als je recht hebt op thuiszorg.
Heb je nog vragen over thuiszorg? Neem dan contact op met jouw gemeente. Zij kunnen je verder helpen.