17 maart 2020

Van hot naar her dankzij ANWB AutoMaatje

Leestijd: 4 minuten
AutoMaatje
Maurits Coltof

Slecht ter been? Geen vervoer? Eenzaam? Dankzij ruim 65 vrijwilligers gaan veel mensen tóch de deur uit. De chauffeurs van ANWB AutoMaatje rijden van hot naar her. Ze brengen veel (vaak oudere) mensen naar een afspraak en halen hen ook weer op. Maurits Coltof (75) is zo’n chauffeur. “Ik breng op dinsdag, donderdag en vrijdag mensen van en naar een afspraak, vaak in en rondom Woerden.”

Coltof werkte voorheen als servicemonteur bij een sanitairbedrijf. Daarnaast was hij huismeester van het wooncomplex waar hij nog steeds woont met zijn vrouw. Nu Coltof met pensioen is, rijdt hij drie tot vier dagen per week mensen rond die dat zelf niet meer kunnen. Hij en zijn collega-vrijwilligers ontlasten hiermee veel mantelzorgers.

Hoe werkt AutoMaatje?

“Mensen die gebruik willen maken van AutoMaatje kunnen dat aangeven. Dan volgt een intakegesprek om te checken of iemand recht heeft op de dienst, want we zijn geen taxibedrijf. Als iemand eenmaal is ‘goedgekeurd’ kan hij of zij twee dagen van tevoren een rit aanmelden. Dan wordt de rit meegenomen in de planning. Maar als iemand met spoed een rit nodig heeft, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, dan is er uiteraard een mouw aan te passen.”

Hoeveel kost het?

“Mensen betalen dertig cent per kilometer. Voor die ritjes binnen Woerden is iemand dan een paar euro kwijt. Als je daarvoor een taxi laat komen ben je al gauw vijftien euro lichter voor hetzelfde ritje.”

Hoe ziet uw agenda eruit?

“Op dinsdagochtend om tien uur breng ik twee dementerende mannen naar de Plint, dat is een buurtcentrum hier om de hoek. Om twee uur haal ik ze dan weer op. Op donderdagavond breng ik meneer Verboom naar zijn neef. Hij is nagenoeg blind, maar heeft een heleboel humor. Vrijdagmiddag breng ik een mevrouw naar het winkelcentrum. Daar doet ze boodschappen en twee uur later haal ik haar weer op. Het zijn dus voornamelijk vaste ritten, maar af en toe doe ik nog een extra rit tussendoor.”

Dat is best druk

“Ja, voorheen deed ik ook ritten op woensdag, maar daar ben ik mee gestopt. Het werd wel erg druk. Weet je wat het is: je brengt weg, komt even thuis en gaat dan na een uur weer de deur uit. Je bent eigenlijk je hele dag kwijt, want je kan geen kant op.”

Hoe ervaart u het vrijwilligerswerk?

“Ik vind het leuk en dankbaar werk. Vooral het wekelijkse ritje met meneer Verboom. Die man zit vol met humor. Maar soms heb ik ook pittige gesprekken met mensen. Ze vertellen snel persoonlijke en intieme dingen. Dat heb je met vaste ritten: ik ga hen steeds beter leren kennen en zij mij ook. Ik vind die gesprekken niet vervelend, maar soms hoef ik het niet per se te weten. Dan hoor ik het gewoon aan en vergeet ik het weer.”

Hoe gaat u om met mensen die meer zorg nodig hebben?

“De mannen die ik op dinsdag van en naar de Plint breng zijn licht dementerend. Dat behoeft wel een andere aanpak. Maar ik kan er goed mee omgaan. Het is eigenlijk vooral luisteren en laten praten. Dat geldt ook voor eenzame mensen. Meneer Verboom is blind, dus ik moet hem begeleiden van en naar de deur.”

Zou u zelf gebruik maken van AutoMaatje?

“Ja, wel als het ooit nodig is. Maar ik heb een dochter in de buurt wonen en mijn vrouw kan ook rijden, dus het zal niet zo snel gebeuren. Aan de andere kant: veel mensen die ik rondrijd hebben ook familie in de buurt wonen, maar willen het niet aan hen vragen. Zij hebben vaak al een drukke agenda of verlenen mantelzorg, waardoor mensen zoals meneer Verboom voor dit soort ritjes liever AutoMaatje vraagt.”

De voordelen van Fello

  • Maak een zorggroep aan en verdeel taken
  • Een handig overzicht met alle afspraken
Fello Familie Agenda App

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App