27 maart 2017

Zo voorkom je dat iemand zich eenzaam voelt

Leestijd: 4 minuten

De één kan goed alleen zijn, de ander heeft het liefst iedere dag iemand om zich heen. Niemand heeft echter graag wekenlang geen contact. Laten we wel wezen, dat is onmenselijk. Toch is 8% van de Nederlandse bevolking structureel eenzaam, met een piek op hoge leeftijd. Dit komt natuurlijk omdat met de jaren veel vrienden en familie zijn weggevallen en mensen niet meer zo vaak op plekken komen om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is natuurlijk niet een probleem dat zich snel laat oplossen, maar met deze tips kun je eenzaamheid helpen voorkomen.

Meldpunt

In veel regio’s kun je terecht bij het Meldpunt Eenzaamheid. Zij hebben een netwerk waar je U tegen zegt. Voor iedereen is er een passende oplossing. Omdat lang niet iedereen toegeeft een beetje eenzaam te zijn, kun je ook iemand anders aanmelden. Het Meldpunt neemt dan contact op.

Een ‘maatje’

Waarschijnlijk ga je zelf regelmatig langs bij je vader of moeder voor een kop koffie. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar de rest van de week kan erg eenzaam zij als hij of zij verder weinig mensen ziet. Dan kan een ‘maatje’ de oplossing zijn. Dit is een initiatief van het Oranje Fonds waarbij vrijwilligers zich hebben aangemeld die het leuk vinden om regelmatig bij iemand langs te gaan voor een wandeling of een boodschapje. Je ouders zijn minder eenzaam en bij jou is de druk een beetje van de ketel.

Online contact

Wie een beetje handig is met computers heeft de halve wereld. Want soms is digitaal contact voldoende om het gevoel van eenzaamheid bij iemand weg te nemen. Bij Het Luisterend Oog kun je zeven dagen per week (anoniem) met iemand chatten. De websites 50plusplein.nl en 50plusser.nl hebben allebei een forum waar je met anderen kunt praten over de welbekende koetjes en kalfjes.

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Een huisdier

Een wandeling maken met een hond aan je zijde is een stuk gezelliger dan in je eentje een ommetje maken. Mensen boven de 55 kunnen zich bij stichting OOPOEH aanmelden als maatje voor een huisdier. Dan ben je af en toe in het gezelschap van een huisdier, maar je draagt niet de volledige zorg. Win-win.

 

Adopteer een oma!

Even een wedje leggen: ik weet zeker dat jouw vader, moeder, opa of oma ooit aan je gevraagd heeft waar de tijd is gebleven dat mensen nog kaartjes naar elkaar stuurden. Hoe tof is het dan als jij ervoor zorgt dat zij weer regelmatig een kaartje uit de brievenbus kunnen trekken? Met de app van Omapost kan iedereen een kaartje sturen naar een opa of oma, met een persoonlijke boodschap. Als vanouds!

Familie-app

Voelt iemand in jouw familie zich eenzaam? Dan is contact onderhouden extra belangrijk. In de gedeelde familieagenda van Fello kun je bijvoorbeeld laten weten dat je een keer niet instaat bent om een bezoek te brengen. Iedereen is dan gelijk op de hoogte. Zo voorkom je dat achteraf blijkt dat iemand anders de mogelijkheid had om een extra bezoek te brengen.

 

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App