27 januari 2017

Sharing is caring: 5 manieren om zorg voor een familielid te verdelen

Leestijd: 3 minuten

Voor een familielid zorgen doe je liever niet in je eentje. En gelukkig hoeft dat ook niet, want de onderstaande vijf manieren maken het een stuk makkelijker om de zorg te verdelen. Sharing is caring. Het zal je nog verbazen dat veel mensen bereid zijn om te helpen, en dat er verschillende professionele diensten zijn die de zorglast kunnen verlichten. Vaak helpt goed overzicht al: mensen weten vaak gewoon niet dat ze op een eenvoudige manier hun steentje kunnen bijdragen. Here we go:

 

1. Hoe verdeel je mantelzorgtaken?

Het klinkt heel simpel, want hoe moeilijk is het nou om taken eerlijk te verdelen? Maar je snapt, bij de zorg voor een familielid kan dat heel gevoelig liggen. We feel you. Maar niet geschoten is altijd mis. Ga dus een familie agenda maken en probeer de zorg op een voor iedereen plezierige manier te verdelen. Je oom die nooit iets vergeet doet wekelijks de boodschappen. Je zus, die zelfs van een minimaal budget een viersterrenmaaltijd kookt, komt één keer in de week langs. Je zoon en dochter – die tenslotte nog soepele gewrichten hebben – kunnen in de tussentijd een korte wandeling maken. Hoppa, zo regelen we dat.

 

2. Een vrijwilliger is goud (geld) waard

Iemand die de boodschappen doet, voor je moeder kookt of met haar een ommetje maakt: het zijn de kleine dingetjes die het verschil maken. Veel mensen doen het met plezier. De helft van de Nederlanders helpt van tijd tot tijd als vrijwilliger. Mensen moeten alleen wel weten dat je hulp kan gebruiken. Niet alleen omdat bepaalde dingen anders niet gebeuren. Je mag ook wel eens aan jezelf denken, door jezelf te ontlasten door wat vrijwillige handen. En terwijl jij dan even tijd voor jezelf hebt, weet je zeker dat je moeder in goede handen is. Vergeet niet af en toe te zeggen dat je zijn of haar hulp op prijs stelt. Dat wordt altijd gewaardeerd!

 

3. Schakel de hulp van een mantelzorgmakelaar in

Voorkom eindeloze nachten tobben en schakel een mantelzorgmakelaar in. Klinkt heel fancy, en dat is het ook. Want zo’n type neemt dus veel regelwerk uit handen. Die weet bijvoorbeeld precies hoe je een persoonsgebonden budget moet aanvragen en waar je allemaal nog meer aan moet denken. En in de tussentijd schenk jij dan nog een kop thee in voor je moeder. In sommige gemeenten worden mantelzorgverzekeraars gefinancierd uit Wmo-gelden. Mocht je niet in zo’n gemeente wonen, dan is het goed om te weten dat vrijwel alle aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars dit vergoeden.

 

4. Denk aan respijtzorg

Als je op vakantie gaat of gewoon even je eigen energievoorraad moet bijtanken, dan kun je door vervangende mantelzorg te regelen de zorg voor je vader of moeder voor korte tijd overdragen aan iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijk logeeradres of een professionele kracht die bij iemand thuiskomt. Er zijn verschillende wegen om Respijtzorg gefinancierd te krijgen. Misschien is dit wel een goede eerste vraag voor de mantelzorgmakelaar. 

 

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

5. Ga nou eens werken met een online familie app

Download de Fello app en maak een zorggroep aan voor opa Piet of oma Nel. Iedereen die met de zorg te maken heeft voeg je toe. De agenda in de app laat je zien wat iedereen gaat doen en je kunt chatberichten naar elkaar sturen. Zo is iedereen op de hoogte van de taken die er nog zijn. Vergeet niet de familie app bij iedereen te laten installeren die kan helpen. Nu is het tijd om de mouwen op te stropen!

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App