12 augustus 2018

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 1: de kracht van een netwerk

Leestijd: 3 minuten

1. Zorg voor een kring van mensen om je heen

Het is voor veel mensen lastig om hulp te vragen. Toch helpt het om als mantelzorger en als zorgvrager mensen te verzamelen op wie je kunt bouwen.

  • Vraag anderen in de familie- of vriendenkring om mee te zorgen, ook als het nog niet nodig lijkt. Vaak lijkt de situatie onder controle. Maar stiekem kan er steeds meer werk bijkomen. Als je het als mantelzorger of zorgvrager dan niet meer redt, is het moeilijk om per direct om hulp te vragen. Iemand die af en toe al wat meehelpt is misschien in een noodsituatie sneller geneigd om bij te springen. Zo verdeel je het werk met elkaar en loop je minder risico dat de situatie nijpend wordt als iemand plotseling uitvalt.
  • Je kunt ook vrijwilligers om hulp voor mantelzorg vragen. Op websites als www.wehelpen.nl en www.nlvoorelkaar.nl bieden mensen zichzelf aan die je graag helpen met boodschappen of de administratie doen. Het is misschien even wennen met iemand die je nog niet kent. Aan de andere kant is het een perfecte manier voor een nieuwe frisse blik en is er nooit sprake van irritaties omdat je elkaar al zo lang kent of zoveel met elkaar omgaat. Stel je eens voor dat je wat meer mensen over de vloer hebt af en toe die je graag helpen met een boodschap of met wie je eens kunt gaan wandelen in het park? Hoe duidelijker je je hulpvraag omschrijft en hoe meer je over jezelf vertelt hoe groter de kans dat je iemand vindt.

2. Breng met een aantal mensen zelf de situatie in kaart

Soms helpt het als iemand met je meekijkt die zelf niet in de situatie zit. Als mantelzorger en zorgvrager zit je al lang in dezelfde situatie. Kun je dan nog objectief bepalen of beter af bent met 24 uur zorg in de buurt of dat je het samen in de vertrouwde omgeving kunt blijven trekken? Bekijk wat er nodig is om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en bekijk of die allemaal verzorgd kunnen worden. Bekijk ook of het nog goed kan gaan als de situatie ineens zou verslechteren.

Hulp bij Mantelzorg

  • Is er hulp nodig bij persoonlijke verzorging (zoals douchen en aankleden)?
  • Is huishoudelijke hulp nodig naast wat mantelzorgers al doen?
  • Zijn er hulpmiddelen nodig zoals een traplift of scootmobiel?
  • Zou het helpen om naar dagbesteding te gaan zodat er voldoende sociale contacten zijn en er overdag gezorgd wordt?

Deel 2 van zo lang mogelijk thuis wonen

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Sylvia is Mantelzorgmakelaar bij DELA Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert Sylvia is een gecertificeerd mantelzorgmakelaar en helpt dagelijks mensen met al hun vragen over Wmo, pgb, thuiszorg en alle andere wetten en mogelijkheden die er zijn voor mantelzorgers.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App