27 augustus 2018

Zo lang mogelijk thuis wonen deel 3: Moderne domotica, robotdieren

Leestijd: 3 minuten

Robots in de zorg. Over het algemeen staan mensen er nog wat huiverig tegenover. Er zijn de laatste tijd heel veel wetenschappelijke experimenten uitgevoerd met dieren en robobotdieren.

Robotdieren of sociale zorgrobots zijn een soort knuffeldieren die reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld door geluid te maken of te bewegen. Deze robots komen voor in verschillende vormgeving en afmetingen, bijvoorbeeld een dinosaurus, een zeehondje of een hond of kat. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking. Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door geluid te maken en met de ogen te knipperen. Aan andere robots kun je weer opdrachten geven en samen met ze spelen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie en bij aandoeningen in het autistisch spectrum. Een dier verlaagt stress en de bloeddruk. Ook maakt een huisdier het leggen van sociale contacten gemakkelijker. Kan iemand niet (meer) voor een huisdier zorgen? Dan vindt men een robotdier een geschikt alternatief. In ouderenwinkels vindt je robotdieren die je ook thuis kunt gebruiken. Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen over zorgrobotzeehond Paro die meestal in zorginstellingen gebruikt wordt.

Sylvia Cuijten Mantelzorgexpert Sylvia is een gecertificeerd mantelzorgmakelaar en helpt dagelijks mensen met al hun vragen over Wmo, pgb, thuiszorg en alle andere wetten en mogelijkheden die er zijn voor mantelzorgers.

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App