10 april 2017

De straat op: is de zorg voor ouderen een verantwoordelijkheid voor de overheid of voor familieleden?

Leestijd: 3 minuten

Tijdens de verkiezingen waren we het allemaal met elkaar eens; de kwaliteit van de ouderenzorg moet omhoog. We kraken onze hersenen over de manier waarop. Want wie is verantwoordelijk voor de zorg van de ouderen in onze samenleving? Is dat de overheid of moeten familieleden een grotere rol krijgen? Fello ging de straat op om te kijken hoe men over dit onderwerp denkt.

Jaro

 

 

Wie is verantwoordelijk voor de zorg van ouderen: de overheid of familieleden?

“De eerste verantwoordelijkheid draag je altijd zelf, daarna zijn familie en vrienden verantwoordelijk en als laatste de overheid. Ik vind dat de overheid er moet zijn voor de mensen die zelf geen verantwoordelijkheid (meer) kunnen dragen en geen hulp krijgen van familie en vrienden.”

Stel, de overheid verhoogt de belasting om de zorg te kunnen verbeteren. Zou je het daar mee eens zijn?

“Nee, ik vind dat ik nu genoeg belasting betaal. Dat doe ik overigens niet met tegenzin, we hebben het hier goed en daar wil ik aan blijven bijdragen.”

 

Julien

 

 

In hoeverre is de overheid verantwoordelijk voor de zorg van ouderen?

“De overheid moet zorgen voor een bepaalde basis, bijvoorbeeld dat er genoeg plekken zijn in verpleegtehuizen. De rest is de verantwoordelijkheid van familie. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de overlevingszorg geregeld moet worden door instanties en dat de emotionele zorg in handen van de familie ligt.”

Ben je bereid om meer belasting te betalen als de ouderenzorg daardoor beter geregeld wordt?

“Ja, ik zou wel graag zien dat de ouderenzorg menselijker wordt. Door een tekort aan personeel moeten verzorgenden binnen een uur tien tot twaalf mensen klaarmaken voor de dag en er is weinig ruimte voor leuke activiteiten. Ik ben wel bereid om meer belasting te betalen als de zorg daardoor kan veranderen.”

Fello Familie Agenda App

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Laurie

 

 

Vind jij dat de zorg voor ouderen een verantwoordelijkheid is voor familieleden of voor de overheid?

“Ik vind het voornamelijk de verantwoordelijkheid van familieleden, de overheid moet daarbij een ondersteunende rol spelen. Toen mijn oma eind tachtig was en blind werd, zorgden mijn moeder en haar zussen voor haar. De thuiszorg kwam in de ochtenden, avonden en soms nachten langs. Als je ver van je ouders vandaan woont is het niet ideaal om voor hen te zorgen, maar het zijn jouw ouders en dus is het ook jouw verantwoordelijkheid om daar een mouw aan te passen. Ik zou het wel mooi vinden als er een wisselwerking kan ontstaan tussen mantelzorgers en de overheid. De soms zware verantwoordelijkheid kan dan in meer of mindere mate worden gedragen door de overheid als derde partij.”

Zou je meer belasting willen betalen als daardoor de ouderenzorg in Nederland beter geregeld is?

“Nee, dat vind ik te ver gaan. Ik kan me wel voorstellen dat in onze vergrijzende samenleving bepaalde dingen moeten veranderen op het gebied van subsidies en fondsen. De jeugd zal bijvoorbeeld iets meer moeten bijdragen dan voorheen.”

 

Sarah

 

 

Wie is er volgens jou verantwoordelijk voor de zorg van ouderen?

“Ik vind niet dat ouderen voor de volle honderd procent op hun familie kunnen steunen, want zij hebben ook gewoon nog een eigen leven te leiden. Mijn ouders willen bijvoorbeeld niet dat mijn broer en ik later voor hen moeten zorgen, maar voor zover het haalbaar is, zal ik er alles aan doen om mijn ouders zo lang mogelijk te ondersteunen. De ouderen die geen familie meer hebben zouden wel op de overheid moeten kunnen steunen. Maar hoe bepaal je dat? Je kan niet iedereen in hetzelfde hokje plaatsen, waardoor je eigenlijk naar elke familiesituatie zou moeten kijken. Het is een lastige vraag!”

Hoe vind je dat de ouderenzorg in verpleegtehuizen nu geregeld is?

“Soms schaam ik me diep als ik zie hoe hoog de werkdruk in verzorgingstehuizen is. Ik zou wel meer belasting willen betalen als de ouderenzorg daardoor beter wordt. We willen onze ouders en opa’s en oma’s toch het beste geven op hun oude dag?”

 

Sjoske Cornelissen Redacteur Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Fello schrijft zij tips&tricks om het leven van families makkelijker en leuker te maken!

Say hello to Fello. De nummer 1 familie agenda om samen voor iemand te zorgen. Makkelijk en gratis!

Fello Familie Agenda App